1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työelämä

Nämä kaverit nappasivat työpaikan muiden nenän edestä – miten he sen tekivät?

Joka viikko sadat ihmiset saavat töitä. Tämä juttu kertoo kolmesta onnellisesta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Antti Leuku kuorii nauriita tamperelaisen ravintolan keittiössä. Vielä syksyllä mies suunnitteli lähtevänsä talveksi Alpeille, mutta huippuravintolassa auennut kokinpaikka muutti suunnitelmat.

– Tässä elämässä ei ole hirveästi järkiratkaisuja tullut tehtyä, mutta ehkä tämä on sellainen, Leuku nauraa.

Ravinteli Bertha etsi kokkia mol.fi -sivuston ilmoituksella, mutta myös Facebookissa ja Instagramissa. Hakijoita oli 42, joista suurin osa tamperelaisia. Haastatteluun kutsuttiin kaikkiaan neljä hakijaa, joista paikan nappasi Leuku.

Leuku uskoo, että eniten hänen valintaansa vaikutti se, että hän oli Berthan väelle entuudestaan tuttu. Leuku teki opiskeluihinsa kuuluvat palkattomat harjoittelut samaisessa keittiössä.

– Kai siinä pitää jotain osatakin, mutta enemmän se on sitä, että on lojaali työnantajalle ja tekee työnsä hyvin. Täällä on aika pienet piirit. Ei kannata polttaa siltoja selkänsä takana.

Antti Leuku uskoo, että hyvä fiilis työpaikalla välittyy asiakkaille asti. "Se näkyy jokaisessa annoksessa." Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Berthan omistajiin kuuluva Mika Roito sanoo, että heillä sopiva hakija voittaa aina pätevän. Leukun valintaan vaikutti ensisijaisesti miehen asenne.

– Antilla on palo oppia ja hän ymmärtää, mitä se tällä alalla tarkoittaa. Ei riitä, että käy kahdeksan tuntia töissä, tietoa pitää hakea myös omalla ajalla. Antilla on jo näkemystä, mutta hän on tarpeeksi nöyrä – uskaltaa kysyä, jos ei tiedä jotain asiaa, Roito hehkuttaa.

Berthassa asiat viedään loppuun asti. Kokonaisuutta hiotaan niin kauan, että se on hyvä.

Antti Leuku

Leukulle vakituinen työpaikka ei sinällään ole mikään unelmien täyttymys. Itse asiassa hän on aiemmin kapinoinut vakituisuutta vastaan. Berthan "kortin" Leuku kuitenkin halusi katsoa.

– Berthassa asiat viedään loppuun asti. Kokonaisuutta hiotaan niin kauan, että se on hyvä. Ravintola elää koko ajan, esimerkiksi menu muuttuu viikoittain. Joka päivä oppii jotain uutta.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana Leuku on tehnyt aina seitsemän kuukautta vuodesta hulluna töitä ja viisi kuukautta laskenut vapaata Alpeilla. Leuku näkee laskettelussa ja nykyisessä työssään paljon samaa.

– Kummassakaan ei ole kauheasti järkeä. Kokkina on tosi vähän vapaa-aikaa, palkka ei ole ruhtinaallinen ja työajat ovat heikot. Ihmisissä on kuitenkin sama vimma ja intohimo: vuorilla menee kaikki aika ja raha, joskus terveyskin, mutta siitä saa mielihyvää riittävästi, jotta se on sen arvoista.

Ravinteli Berthan ruokalista vaihtuu tiuhaan tahtiin, esimerkiksi raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Leuku sanoo, että hänelle työpaikan löytyminen on aina ollut helppoa. Yleensä hän mieluummin soittaa työnantajalle kuin lähettää sähköpostia tai täyttelee hakulomakkeita.

Ja jos vielä joskus tulee lähdettyä reissuun, ne tuntuvat tuplasti paremmilta.

Antti Leuku

– Duunarille se on tehokas tapa. Pitää olla itse aktiivinen. Minulle työttömyys ei ole vaihtoehto, Leuku sanoo.

–  Eihän töissä aina hauskaa ole, mutta minusta se kertoo vain siitä, että siviilielämä on kunnossa. Toistaiseksi tämä on antanut enemmän kuin ottanut. Ja jos vielä joskus tulee lähdettyä reissuun, reissut tuntuvat tuplasti paremmilta, Leuku nauraa.

Antti Leuku pyyhkii hikeä otsaltaan Berthan keittiössä. Vieressä häärää ravintolan omistajiin kuuluva Pekka Salmela. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

"Ei saa masentua"

Matti Ylösmäen aamut Loimaalla alkavat varhain. Matkaa työpaikalle Ulvilan Kullaalle on yli 100 kilometriä. Työmatkaan tuhraantuu joka päivä lähes 3 tuntia.

– Ajaminen ja liikkuminen ei onneksi ole minulle vastenmielistä. Kotona Loimaalla on paljon tekemistä, omakotitalo ja omaa yritystoimintaa. Ei tarvitse pohtia, että mitä tekee ehtoisin, Ylösmäki sanoo.

Matti Ylösmäki opettaa metsäkoneenkuljettajille mm. työvälineiden korjausta ja huoltoa. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

Ylösmäki on työskennellyt toisen asteen ammatillista koulutusta antavassa WinNovassa opettajana nyt reilun kuukauden. Työ on osin samanlaista kuin entisessä työpaikassa Hämeen Ammattikorkeakoulussa, josta hänet irtisanottiin viime vuoden lopulla.

Agrologin, insinöörin ja opettajan koulutuksen saanut Ylösmäki myöntää, että 52-vuotiaana työllistyminen huoletti häntä.

– Ehdin jo tehdä hiukan varasuunnitelmiakin. Minulla on oma yritys, jonka nimissä teen esimerkiksi remontteja, rakennussuunnittelua ja puutarha-alan töitä.

Itsellä oli kuitenkin sellainen asenne, että lähden vaikka kuorma-autokuskiksi, jos ei muuta työtä löydy.

Matti Ylösmäki

Ylösmäen huoli oli siinä mielessä turha, että työllisyystilanne alalla on erittäin hyvä. Harva on erikoistunut vastaaviin tehtäviin. Hakijoita WinNovan avoinna olleeseen paikkaan oli vain neljä. Valinta tehtiin todistusten, työkokemuksen ja haastattelun perusteella.

Matti Ylösmäki ei pane pahakseen yli 200 kilometrin päivittäistä tyomatkaa. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

– Yritin korostaa vahvuuksiani ja aiempaa kokemustani. En halunnut luvata liikoja, totuus tulee aina ennen pitkää ilmi. Uskon, että sain homman sen takia, että minulla on vahvaa työkokemusta sekä teoriassa että käytännössä, Ylösmäki sanoo.

Olisinhan minäkin voinut jäädä kotiin makaamaan ja laittaa uudelle työpaikalle hirveän korkeat vaatimukset.

Matti Ylösmäki

Ylösmäen tehtävänä on opettaa metsäkoneenkuljettajille koneiden rakennetta sekä huoltoa ja kunnossapitoa. Ylösmäki arvostaa työtä, joka mahdollistaa entisenlaisen elämäntavan. Työ määrittää hänen identiteettiään ainakin siinä mielessä, ettei voisi kuvitella itse elävänsä esimerkiksi kansalaispalkalla.

– Se ei olisi minusta muita kohtaan oikein. Työ tuo taloudellisen turvan ja se antaa myös sisältöä elämään. Olen aina tottunut tekemään ja myös kehittämään asioita.

Ylösmäki uskoo, että työn saaminen on paljolti itsestä kiinni.

– Omalla asenteella ja toiminnalla on merkitystä. Olisinhan minäkin voinut jäädä kotiin makaamaan ja laittaa uudelle työpaikalle hirveän korkeat vaatimukset. Itsellä oli kuitenkin sellainen asenne, että lähden vaikka kuorma-autokuskiksi, jos ei muuta työtä löydy. Tärkeintä on, ettei saa masentua.

Koneet ovat kuuluneet Matti Ylösmäen elämään aina. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

"Saisi painaa menemään eläkeikään asti"

Kokkolalainen Tuomas Pehkonen viimeistelee ison kuorma-auton maalausurakkaa Ekerin tehtaalla Pedersöressä. Neljän kuukauden koeajasta on vielä kuukausi jäljellä. Pehkonen tekee töitä motivoituneena.

– Olen ollut tosi tyytyväinen. Täällä on mukavat työkaverit ja työilmapiiri  ja viihtyisä työ. Aina, kun kysyy, niin neuvoja tulee. Ihan kaikkea en vielä osaa, mutta oppinut olen paljon, Pehkonen myhäilee.

Pehkonen on aikanaan suorittanut metallialan perustutkinnon. Työkokemusta erilaisista töistä on kertynyt kymmenen vuoden ajalta. Työttömyyskin on tuttua; 31-vuotias Pehkonen arvelee olleensa työttömänä yhteensä noin vuoden verran.

Tuomas Pehkonen valittiin Ekerille yli 200 hakijan joukosta. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Pehkosen palkannut Ekeri avasi joulukuussa 15 työpaikkaa "osaaville työntekijöille". Yhtiö etsi asentajia, sähköasentajia, hitsaajia, puuseppiä ja pintakäsittelijöitä. Hakemuksia tuli yli 200.

Maaliskuun puoliväliin mennessä Ekeri on haastatellut noin 50 hakijaa. Pehkonen tunnustaa, että haastattelu jännitti.

Hyvä fiilis oli, kun kuulin valinnastani. Mitenkähän ne minut valitsi.

Tuomas Pehkonen

– Menin haastateluun omana itsenäni ja koitin olla ottamatta ressiä. Ajattelin, että hyvin se menee. Hakemuksessa ja haastattelussa yritin korostaa työkokemustani.

Tähän mennessä Ekeri on palkannut 15 etsimästään työntekijästä 13. Kaikki palkatut ovat miehiä, vaikka alun perin toiveena oli saada taloon myös lisää naisia. Pehkoselle vakituinen työ isossa talossa antaa mahdollisuuden suunnitella elämää pidemmälle.

– Hyvä fiilis oli, kun kuulin valinnastani. Että mitenkähän ne minut valitsi, Pehkonen nauraa.

Ekerillä uudet työntekijät saavat hyvän perehdytyksen töihin. Työntekijöitä valitessa etsitään tyyppejä, jotka sopivat porukkaan ja tulevat toimeen työyhteisössä. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Ekerin henkilöstöpäällikkö Mikael Junell tietää, miksi Tuomas Pehkonen sai työpaikan. Osaaminen ja kokemus maalaamisesta olivat tärkeitä, samoin hyvät referenssit. Valinnan ratkaisi kuitenkin persoona.

– Tuomaksella oli sellainen positiivinen asenne ja avoin tapa lähestyä meitä. Hänellä oli selvästi halu tehdä työtä. Esimerkiksi kun hän on aiemmin jäänyt työttömäksi hän on heti hakenut uusia töitä, eikä jäänyt odottamaan, Junell sanoo.

Persoonan pitää sopia porukkaan, pitää tulla muiden kanssa toimeen.

Mikael Junell

Ekerillä haastateluissa on mukana myös työntekijän lähiesimies, ja hänen sanansa on painavin.

– Persoonan pitää sopia porukkaan, pitää tulla muiden kanssa toimeen. Tuomaksesta näkyi heti sosiaalisuus ja hyvä huumorintaju.

Huumorintaju on Ekerillä joskus tarpeen senkin takia, että työntekijät saavat olla jatkuvassa kielikylvyssä. Pedersöre on ruotsinkielinen kunta ja vain 10 prosenttia työntekijöistä puhuu äidinkielenään suomea. Mutta ongelmista selvitään positiivisen ilmapiirin ansiosta.

Suurin osa Tuomas Pehkosen työkavereista on ruotsinkielisiä, mutta se ei Pehkosta haittaa. "Koitan kuunnella työkavereita tarkasti." Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Tuomas Pehkoselta ruotsi ei vielä kovin hyvin taitu, mutta hän on varma, että tilanne muuttuu.

– Koitan kuunnella työkavereita tarkasti. Ja onneksi kaikki puhuvat myös suomea!

Ekeristä Pehkonen toivoo itselleen leipäpuuta pidemmäksikin aikaa.

– Toivoisin, että tämä olisi minulle se viimeinen työpaikka, jossa saisi painaa menemään eläkeikään asti. Kyllähän se tuo varmuutta ja etujakin, että on iso työnantaja.

Lue myös: Professori: Johtajat käyttävät työntekijöiden valintaan vähemmän aikaa kuin laitteiden