Koe uusi yle.fi

Suomen suurimmalla betonisiltatyömaalla käytetään 3000 autolastia tasalaatuista betonia

Laitaatsalmen siltojen betonin laatua mitataan tarkasti Savonlinnassa. Alkuvaiheessa betoni on ollut jopa vahvempaa kuin on tilattu.

sillat
Laitaatsalmen siltatyömaa Savonlinnassa.
Jukka Piirainen / Yle

Savonlinna

Savonlinnassa on menossa valtaisa sillanrakennusurakka, missä betonin laatu on erittäin tärkeällä sijalla. Laitaatsalmen kohtaan rakennetaan kaksi 500 metriä pitkää siltaa, joiden alikulkukorkeus on 24,5 metriä. Liikenteesestä tulee nelikaistainen 1,5 kilometrin matkalta.

Kaikkiaan kahteen siltaan valetaan 15 000 kuutiota, eli 3 000 autolastia betonia. Työ on tarkkaa, sanoo työmaavalvoja Jukka Koskivirta Rambollilta.

– Kun silta on valmis, pikkurillin kynnen kokoisen alueen pitäisi kantaa 500 kilon lasti. Jotta tähän päästään, laadun on oltava tasaista kautta linjan.

Työmaapäällikkö Aki Loikkanen Destialta toteaa, että betonin laatua valvotaan tarkasti.

– Betonitoimittaja tekee kokeita asemallaan, puristuslujuutta ja ilmamääriä mitataan. Samat kokeet tehdään työmaalla, ja vielä verrataan näytteitä keskenään.

Liikenneviraston tilaamassa valvonnassa tarkat tulokset näytteistä saadaan kuukauden kuluttua niiden ottamisesta. Loikkasen mukaan tämä ei ole ongelma.

– Jos näytteessä on ongelmia, silloin on kyseinen kohta korjattava. Tällaiseen tilanteeseen ei ole jouduttu.

Valvonta on tärkeässä roolissa, sillä eri puolilla Suomea vastaan on tullut betonin laatuongelmia.

Tähän mennessä tullut vahvaa betonia

Työmaavalvojan mukaan siltatyömaan betonista on nyt valettu noin 10 prosenttia.

– Näytteiden mukaan betoni on ollut jopa 20 prosenttia vahvempaa kuin mitä on tilattu. Muutamassa kohteessa on ollut vähän lämmönnousua, mikä heikentää betonia, mutta niissäkin kohdissa tilattu taso on ylitetty.

Valutyö Laitaatsalmen sillalla Savonlinnassa.
Jukka Piirainen / Yle

Sillan teossa ei kuitenkaan tuijoteta pelkkään betoniin, sanoo työmaapäällikkö Loikkanen

– Kun betoni on tullut työmaalle, valutyö nousee tärkeään asemaan. Työssä on oltava tarkkana, jotta valuun ei jää ilmataskuja ja koloja.

Valvojalle siltatyömaalla ei ole tullut tuskanhiki päälle, vaikka testituloksia joutuukin aina odottamaan kuukauden päivät.

– Tämä on pitkälle luottamuspeliä. Olen tutustunut tekijöihin jo aiemmilla työmailla ja luotan täysin heidän tekemiseensä.

Ensimmäinen silloista valmistuu syksyllä 2017 ja toinen vuotta vuotta myöhemmin.