Mietitkö, milloin kesäloma kannattaa pitää? Tilastot paljastavat: Heinäkuu yllättäen sateisin

Heinäkuu on tilastojen valossa kesäkuukausista keskimäärin kaikkein lämpimin mutta myös sateisin.

kesäloma
Auringosta nauttijoita Helsingin Kaivopuistossa tiistaina.
Jarno Kuusinen / AOP

Moni suomalainen pohtii parhaillaan, koska olisi hyvä aika viettää kesälomaa. Joillekin kesäloman unelmasää on mahdollisimman kuuma ja helteinen, kun toiset taas nauttivat viileämmästä ja kuivemmasta säästä.

Selvitimme Ilmatieteen laitoksen tilastoista, miten kesäkuukaudet (touko-, kesä-, heinä-, elo- ja syyskuu) eroavat toisistaan.

Jos pitää lämpimästä säästä ja helteestä, kesäloma kannattaa ehdottomasti ottaa heinäkuussa. Heinäkuussa kuukauden keskilämpötila on 15,6 astetta, mikä on yli kaksi astetta enemmän kuin elokuussa.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Heinäkuussa on keskimäärin selvästi enemmän hellepäiviä kuin muina kesäkuukausina.

Jos ajatus helteistä kesälomalla ahdistaa, loma kannattaa ajoittaa kesä- tai elokuulle, jolloin hellepäiviä on keskimäärin selvästi vähemmän.

Heinäkuussa sataa eniten

Jos haluaa viettää kesälomansa ilman sateita, heinäkuu ei ole välttämättä paras vaihtoehto. Se on nimittäin kesäkuukausista myös kaikkein sateisin.

Infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Sateiden lisäksi heinäkuussa ukkostaa eniten. Heinäkuussa salamoi keskimäärin 59 270 kertaa.

Elokuussa salamoita on huomattavasti vähemmän, keskimäärin 29 420 salamaa kuukaudessa, mutta sademäärää on lähes heinäkuun tasolla. Kesäkuussa sateita ja salamoita on keskimäärin vähemmän.

Viileästä ja kuivasta säästä pitävien kannattaa ottaa lomansa toukokuussa, jolloin hellepäiviä ei yleensä osu kohdalle kovin montaa ja sateitakin on selvästi vähemmän.

Kannattaako tilastoja tutkia?

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen huomauttaa, että tilastoja katsomalla loman ajoitus ei välttämättä osu sittenkään oikeaan.

Kannattaa nauttia siitä, että on vapaata. Onhan se kuitenkin loma aina.

Eveliina Tuovinen

– Ilmastolliset keskiarvot ovat eri asia kuin yhden päivän tai yhden viikon sää, Tuovinen selittää

Tilastot kertovat kuitenkin jonkinlaisista todennäköisyyksistä ja trendeistä. Erilaisia poikkeavuuksia ei silti voi ennustaa.

– Niin kuin nähdään, heinäkuu on tyypillisesti se lämpimin kuukausi, mutta kaksi vuotta sitten se olikin syyskuu se lämpimin kuukausi, Tuovinen huomauttaa.

Tuovinen neuvoo kesälomaa suunnittelevia ihmisiä olemaan ottamatta säästä liikaa paineita.

– Kannattaa nauttia siitä, että on vapaata. Onhan se kuitenkin loma aina. Kyllä sinne yleensä joku kaunis päiväkin ehtii sinne lomaan, Tuovinen naurahtaa.