Viestintävirasto tyytyväinen yhteisverkkoon: Suomessa Euroopan parhaat mobiililaajakaistat?

Kahden operaattorin yhteistyö toi paremmat yhteydet ja isomman peiton haja-asutualueille.

Mobile broadband
Kännykkä älypuhelin.
AOP

Pohjois- ja Itä-Suomen harvaan asutut kolkat olivat jäämässä ilman nykyajan nopeita matkapuhelinyhteyksiä. Alueilla asuu vähän ihmisiä, mutta sesonkiaikoina suosituilla loma-alueilla aikaa voi viettää isokin joukko verkon käyttäjiä.

Kahden operaattorin yhteinen verkko rakennettiin ensin Pohjois-Suomeen, sitten Kainuuseen ja vuoden 2016 aikana Pohjois- ja Etelä-Karjalaan sekä Pohjois- ja Etelä-Savoon.

Kovaa kilpailua käyvien operaattoreiden yhteinen Suomen Yhteisverkko oli ensimmäinen iso ponnistus. DNA:n ja Soneran matkapuhelinverkot uusittiin alueilla täysin.

– Tavoite kuulosti alun perin hienolta. Saada parempaa kuuluvuutta ja korkeampia laajakaistanopeuksia harvaan asutuille alueille. Kokemukset ovat olleet oikein hyviä, Viestintäviraston taajuusvalvonnan päällikkö Heidi Himmanen kertoo.

– Valtioneuvoston myöntämät toimiluvat sallivat taajuuksien yhteiskäytön. Siellä vaaditaan operaattorin omalta verkolta tietty peitto, mutta joillakin alueella voidaan rakentaa yhdessä, Himmanen muistuttaa.

Edullisia yhteyksiä ilman käyttökattoa

Pohjois- ja Itä-Suomen kohdalla yhteisverkon päätavoite oli peiton laajuus eli ulottaa matkapuhelinsignaali jokaiseen kolkkaan. Samalla syntyi myös entistä nopeampia yhteyksiä.

– Ihmiset ottavat meihin yhteyttä kun on ongelmia. 2015 meille tuli yhteydenottoja Pohjois-Suomesta. Ne johtuivat siitä, että verkkojen peittojen yhdistämisen yhteydessä peitto hieman muuttui. Joiltakin, joilla oli ollut heikko peittoalue, saattoi kadota kuuluvuus kokonaan.

Virasto keskusteli asiakkaiden ongelmista DNA:n ja Soneran kanssa ja yhteydet saatiin toimimaan viime vuoden aikana.

- Itä-Suomesta ei ongelmia ole tietoomme tullut.

Viestintävirasto valvoo operaattoreille asetettujen peittoehtojen toteutumista. Jokaisella suomalaisella on oikeus vähintään kahden megabitin puhelin- ja laajakaistayhteyteen.

– Arvioisin, että meillä on Suomessa melkoisen hyvät, ellei uskaltaisi sanoa jopa Euroopan parhaat hinta-laatusuhteella mitaten. Ne ovat edullisia ja peitto on hyvä. Monessa muussa maassa on käyttökatto ja kalliimmat hinnat. Sen takia mobiililaajakaista meillä niin suosittu onkin, Heidi Himmanen pohtii.