Varallisuusvalmentaja kannustaa vanhempia puhumaan rahasta: "Se tukkii aivot, jos lapselle sanoo, ettei ole varaa"

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen mielestä jo pienille lapsille pitää opettaa taloustaitoja, jotta heistä kasvaa järkeviä kuluttajia. Tärkeintä on myönteinen suhtautuminen rahaan.

Perjantai
Lapsi katselee kolikoita.

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen mielestä vanhempien pitää puhua rahasta myös lasten kuullen.

– Lapselle kannattaa puhua rahasta positiivisesti, energisesti ja korostaa rahan suomia mahdollisuuksia. Rahaan liittyviä negatiivisia ajatuksia kannattaa välttää, koska lapsi kantaa vääjäämättä näitä mielikuvia elämässään mukana.

Majasalmi kannustaa rohkaisemaan lasta luovaan ajatteluun ja siihen, ettei rahan suhteen luovuteta heti kättelyssä.

– Se tukkii aivot, jos lapselle sanoo, ettei meidän perheellä ole varaa. Kannattaisi mieluummin kysyä, miten johonkin olisi varaa. Ensin pitää tietää, mikä on itselle tärkeää ja sitten miettiä, miten siihen olisi varaa.

Sijoitustili takaa säästöjä tulevaisuuteen. Unelmatili opettaa pitkäjänteisyyttä. Käyttötili on arjen pieniä ostoksia varten.

Terhi Majasalmi

Terhi Majasalmi on yrittäjä, sijoittaja, varallisuusvalmentaja ja kahden tyttären äiti. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa Totuus taloudestasi ja Koululaisen rahakirja.

– Terveyden ja ihmissuhteiden ohella raha on ihmiselle todella tärkeä. Raha antaa meille paljon mahdollisuuksia tehdä niitä asioita, jotka ovat meille henkilökohtaisesti tärkeitä.

Viikkoraha opettaa säästämään

Majasalmen mielestä yksi tärkeimmistä taloustaidoista on oppia säästämään. Siksi lapselle kannattaa antaa viikkorahaa. Viikkoraha opettaa lapselle pitkäjänteisyyttä ja säästämisen alkeita. Viikkoraha voidaan jakaa sijoitus-, unelma- ja käyttötilille.

– Sijoitustili takaa säästöjä tulevaisuuteen. Säästöillä voi ostaa esimerkiksi osakkeita, jolloin siitä tulee toinen tulonlähde. Unelmatili opettaa pitkäjänteisyyttä, koska tilille kerätään säästöjä, joilla voi toteuttaa unelmia. Käyttötili on arjen pieniä ostoksia varten.

Kolikoita pinossa.

Majasalmi kertoo käytännön esimerkin siitä, miten hän on opettanut omia lapsiaan säästämään.

– Olen sopinut omien tyttärieni kanssa, että jos he saavat viisi euroa viikkorahaa, niin yksi euro laitetaan sekä sijoitus- että unelmatilille ja kolme euroa käyttötilille. Sijoitus- ja unelmatilille voi toki laittaa enemmänkin rahaa.

Viikkorahan suuruudessa on hyvä huomioida lapsen ikä.

– Pienelle lapselle ei kannata antaa isoa viikkorahaa, koska hän ei vielä ymmärrä rahan arvoa. Liikkeelle voi lähteä yhdestä tai kahdesta eurosta, sanoo Terhi Majasalmi.

Ehdota lapselle työtä ja palkkiota

Majasalmi ei halua opettaa omia lapsiaan siihen, että he saavat kaiken, mitä keksivät pyytää. Majasalmi korostaa, että haluttujen asioiden saamiseksi lapsen pitää tehdä itse työtä ja saada siitä palkkio.

– Lapselle voi ehdottaa, että jos tekisit tämän, niin sitten saat siitä palkkioksi esimerkiksi rahaa. Tätä kautta lapsi saa omaa rahaa ja myös mahdollisuuden itse päättää, mihin rahansa käyttää. Tulokset ja palkkiot ovat myös lapselle ylpeyden aiheita.

Jos vertailu menee siihen, että on pakko saada hinnalla millä hyvänsä samat asiat kuin kaverilla, ollaan helposti velkatiellä.

Terhi Majasalmi

– Joka tapauksessa tulevaisuudessa tullaan tilanteeseen, että omalla työllä ansaitaan rahaa. Tähän lapsikin kannattaa kasvattaa, eikä vain siihen, että taivaasta tippuvat tavarat eteen.

Älä sano, että ei ole varaa

Majasalmi on erityisen huolissaan nuorten velkaantumisesta. Hänen mukaansa vanhempien tulisi opettaa lapselleen, mitä eroa on hyvällä ja huonolla lainalla.

– Nuorten identiteetti rakentuu usein sille, miltä ulkoisesti näytät. Vertailussa ei sinänsä ole mitään pahaa, jos vertailu on lähinnä ihailua ja motivoi ihmistä eteenpäin. Jos vertailu menee siihen, että on pakko saada hinnalla millä hyvänsä samat asiat kuin kaverilla, ollaan helposti velkatiellä.

– Kateus kannattaa kääntää positiiviseksi voimaksi. Jos kadehdit kovasti jotakin ihmistä, kannattaa miettiä, mitä tämä ihminen on tehnyt ja tehdä sitten samalla tavalla. Aina voi myös rohkeasti kysyä, että hei, mitä olet tehnyt, että olet saanut tuollaisia asioita.

Majasalmi korostaa, että vanhempien pitää ensin itse pyrkiä järkevään kulutukseen ja opetella taloustaitoja ennen kuin alkavat opettaa jälkikasvua.

– Jos vanhemmilla itsellään ei ole hyviä taloustaitoja, niin lapsen on niitä vaikea opettaa. Tällöin vanhempien kannattaisi itse ottaa selvää järkevästä kulutuksesta.