Porin mysteeriarkku pysyy kiinni vielä noin 40 vuotta: Sisällä postimerkkejä vai kenties vieteriukko?

1960-luvulla Poriin saapui arkku, joka oli sinetöity metallivanteilla. Mukana oli viesti, jonka mukaan arkun saisi avata vasta 90 vuotta myöhemmin.

testamentti
puinen arkku
Satakunnan museolle testamentattu mysteeriarkku odottaa avaamistaan Porin kaupunginarkistossa.

Salaperäinen puinen arkku on maannut Porin kaupunginarkiston nurkassa niin pitkään, että työntekijätkään eivät enää kiinnitä siihen huomiota. Silloin tällöin joku heiltä kyselee, vieläkö arkun sinetit ovat säilyneet ehjinä. Ja ovathan ne.

Arkku saapui Poriin vuonna 1966, kun Ruotsiin muuttanut pankinjohtaja Rafael Mellin testamenttasi sen entisessä kotikaupungissaan toimivalle Satakunnan museolle. Testamentissa todettiin, että arkun saa avata vasta noin 90 vuotta myöhemmin, Porin 500-vuotisjuhlien kynnyksellä.

Arkun sisältö on arvoitus

Testamentin mukaan arkussa olisi postimerkkejä. Arkun paino on saanut monet kuitenkin arvuuttelemaan, että sisällä olisi muutakin. Myös tiukat ehdot ja pitkä odotusaika lisäävät epäilyjä.

– Miksi Mellin on halunnut salata, mitä arkku sisältää? Tai järjestää niin, että sen sisältöä ei pääse aiemmin katsomaan? Nämä herättävät epäilyjä siitä, että sisällä olisi jotain muutakin, Satakunnan museon amanuenssi Johanna Jakomaa toteaa.

Jakomaan mukaan osa uskoo, että arkun avaamiseen voi liittyä joku jekku, vaikkapa vieteriukko. Mitään todisteita tällaisesta huumorilahjoituksesta ei kuitenkaan ole. Mellin lahjoitti arkun lisäksi museolle muun muassa huonekaluja ja muuta kodin irtaimistoa.

Museoväkeäkin kutkuttaa jo tietää, mitä arkku pitää sisällään. Vaikka iso osa työstä keskittyy historiaan, on tämä yksi osa tulevaisuutta, jonka he haluaisivat jo tuntea.