1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemijoki Oy ei aio rakentaa ELY-keskuksen toivomia kalateitä: "Kohtuuton esitys"

Kemijoki Oy aikoo toimitusjohtaja Tuomas Timosen mukaan tehdä kaikkensa, että ELY-keskuksen esitys uusista kalanhoitovelvoitteista ei tule tällaisenaan voimaan.

Kemijoki
Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen
Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas TimonenPerttu Ruokangas / Yle Lappi

Voimalaitosyhtiössä Lapin ELY-keskuksen esitystä on tutkittu torstaista lähtien. Yön yli nukkuminen ei ole pehmentänyt kantoja.

– Kemijoki Oy ei voi missään nimessä hyväksyä ehdotettuja toimenpiteitä. Me tulemme menemään niin pitkälle kuin on tarve, että nämä velvoitteet saadaan kohtuullisiksi ja toteuttamiskelpoisiksi.

Mikä sitten olisi kohtuullinen velvoite yhtiölle ?

– Sellainen jossa nykyinen taloudellinen rasitus säilyy entisellään. Taloudellisessa rasituksessa pitää huomioida sekä velvoitteet että vapaaehtoiset kalanhoitotoimet, joita yhtiö on tehnyt jo vuosia, Timonen toteaa. Hän moittii Lapin ELY-keskuksen perjantaina aluehallintovirastolle jättämää esitystä muiden muassa siitä, että siinä ei ole arvioitu yhtiölle koituvia kustannuksia eikä toimitusjohtajan mukaan riittävän tarkasti hyötyjäkään.

ELY-keskus esittää kalateiden rakennusta Kemijoen viiden alimman voimalan patoihin. Kemijoki Oy omistaa voimaloista neljä: Taivalkosken, Ossauskosken, Petäjäskosken ja Valajaskosken voimalat. Kymmenen vuoden päästä kalatiet pitäisi rakentaa myös Keski-Kemijoelle. Ounasjokeen pitäisi istuttaa kaksi miljoonaa lohenpoikasta ja 200 000 meritaimenen poikasta.

"Monenlaisia kalajuttuja pyörii"

Voimalaitosyhtiön toimitusjohtaja ei usko kalakantojen elpyvän esitetyillä toimenpiteillä. Timonen epäilee kalateiden toimivuutta.

– Niistä on monenlaisia kokemuksia. Lähin on Isohaarassa jonne on rakennettu kaksi kalatietä, joista kumpikaan ei toimi kunnolla. Monenlaisia kalajuttuja pyörii ja pitää muistaa että joet ovat erilaisia. Kemijoella ei ole olemassa uhanalaista lohikantaa vaan tässä pyritään luomaan jotain uutta.

ELY-keskuksen esityksissä uusiksi kalanhoitovelvoitteiksi linjataan, että Pohjolan Voiman omistaman Isohaaran voimalaitoksen alapuolelle tulevista lohista vähintään 75 prosentin pitää nousta aina Rovaniemelle saakka eli Valajaskosken padon yläpuolelle. Lapin ELY-keskuksen kalatalouspäällikkö Pentti Pasanen sanoo, että hyviä esimerkkejä kalateiden toimivuudesta on ympäri maailmaa.

– Tunnetuin esimerkki on Columbia-joki Pohjois-Amerikassa. Siellä on kahdeksan patoa, joiden yli vaelluskalat nousevat hyvällä menestyksellä, Pasanen sanoo.

Hänen mukaansa keskeisin syy uusille velvoite-esityksille on lisääntynyt tieto. Kemijoen poikastuotanto aliarvioitiin aikoinaan rankasti ja Kemijoki Oy:lle asetetut kalanhoitovelvoitteet ovat olleet Pasasen mukaan moninkertaisesti liian pienet.

Mikäli Pohjois-Suomen aluehallintovirasto vahvistaa uudet velvoitteet, niistä voi valittaa aina Korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka. Pasanen toivoo, että yhteisymmärrys löytyy mutta varautuu myös vuosia jatkuvaan valitusprosessiin.

Lue seuraavaksi