1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansallinen Kokoomus

Kokoomuksen puoluetoimistossa ilmapiiriongelmia – arvostelu kohdistuu puoluesihteeriin ja hallintopäällikköön

Puolueen entinen työntekijä syyttää Ylen haltuunsa saamassa kirjeessä kokoomuksen puoluesihteeriä ja hallintopäällikköä nöyryyttämisestä ja sovinismista. Puheenjohtaja Orpo myöntää työilmapiiriongelmat, mutta sanoo, että niihin on jo puututtu.

Kansallinen Kokoomus
Kokoomuksen logo valkoisessa ilmapallossa.
Jarno Kuusinen / AOP

Kokoomuksen puoluetoimistolla on ollut vakavia työilmapiiriin liittyviä ongelmia, vahvistavat useat asiaa tuntevat kokoomuslähteet Ylelle. Ongelmat on tuotu myös puoluejohdon tietoon.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myöntää, että puoluetoimistolla on ollut ilmapiiriongelma. Hänen mukaansa ongelmat ovat nyt takanapäin.

– Meillä kieltämättä oli haasteita syksyllä henkilöstön kanssa, mutta kun niistä itse kuulin, saman tien tartuttiin asiaan, Orpo sanoo Ylelle.

Ylen lähteiden mukaan ongelmia työilmapiirissä ovat aiheuttaneet etenkin kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen sekä hallintopäällikkö Timo Elo.

Joulukuussa 2016 kokoomuksen entinen työntekijä lähetti puoluehallitukselle kirjeen, jossa käytiin läpi ongelmia. Puoluehallitusta johtaa Petteri Orpo.

”Ihmisten johtamiseen liittyvät ongelmat tarkoittavat yksinkertaisesti sitä, että ihmisiä kohdellaan huonosti”, Ylen kokoomuslähteestä haltuunsa saamassa kirjeessä todetaan.

”Sovinistista vitsailua”

Yle selvitti kokoomuksen puoluetoimiston tulehtunutta tilannetta haastattelemalla useita puolueen ja puoluetoimiston toimintaa tuntevia kokoomusaktiiveja. Asian arkaluontoisuuden takia he halusivat pysyä nimettöminä.

Entisen työntekijän puoluehallitukselle osoittamassa kirjeessä viitataan muun muassa alaisten nöyryyttämiseen.

“Puoluesihteerin ja hallintopäällikön taholta esimerkiksi sovinistinen ’vitsailu’, alaisten julkinen nöyryyttäminen, työpaikan menettämisellä ’vitsailu’ ja alaisten kääntäminen tarkoituksella toisiaan vastaan ovat olleet arkipäivää”, kirjeessä todetaan.

Kokoomuksen  puoluesihteeri Janne Pesonen
Janne Pesonen on toiminut kokoomuksen puoluesihteerinä helmikuussa 2016.Martti Kainulainen / Lehtikuva

”Taru Tujunen piti äijät kurissa”

Kokoomuslaisten mukaan ongelmat alkoivat sen jälkeen, kun pitkäaikainen puoluesihteeri Taru Tujunen jätti tehtävänsä elokuussa 2014. Tujusen työtä kokoomuksen puoluesihteerinä on arvostettu sekä puolueen sisällä että ulkopuolella.

Yhden kokoomuslähteen mukaan Tujusen aikana ”puolueen äijät pysyivät kurissa”. Lähteen mukaan Tujusella oli heistä tiukka ote.

Turusen seuraaja Minna Arve viihtyi puoluesihteerinä vain lokakuusta 2014 helmikuuhun 2016 asti.

Puoluesihteeri valitaan kokoomuksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Arveen kausi puoluesihteerinä jäi puoleentoista vuoteen. Helmikuussa 2016 hän siirtyi Turun kauppakamarin toimitusjohtajaksi ja kokoomus joutui etsimään jälleen uuden puoluesihteerin.

Pesonen – puolueen uskollinen soturi

Janne Pesonen valittiin kokoomuksen puolusihteeriksi Arveen siirtyessä muihin tehtäviin. Pesosta pidetään puolueen uskollisena soturina, jolla on pitkä järjestökokemus ja maine käytännönläheisenä ongelmanratkaisijana.

“Huomautin, että ‘eroon hankkiutumiselle’ eli irtisanomiselle ei ole perusteita. Puoluesihteeri sanoi, ettei se nyt kovin kalliiksi tulisi, ‘korkeintaan kahden vuoden palkka.’”

Kokoomuksen entinen työntekijä kirjeessään

Monet katsoivat, että puoluetoimiston pakka oli Tujusen lähdön jälkeen ollut sekaisin. Pesoseen ladattiin odotuksia tilanteen korjaamiseksi. Nekin, jotka nyt ovat tyytymättömiä Pesosen johtamistyyliin, olivat alkuun toiveikkaita.

Haastattelujen ja entisen työntekijän kirjeen perusteella kaikki ei kuitenkaan mennyt toivotulla tavalla. Pesosen ja hänen alaistensa välille alkoi syntyä jännitteitä.

Ylen haastattelemat kokoomuslaiset kuvailevat puoluetoimiston kielenkäyttöä “roisiksi”. Vanhemmat haastateltavat kertovat, että he ovat tottuneet suhtautumaan asiaan olankohautuksella, mutta sanovat samalla ymmärtävänsä, että nuorempia työkulttuuri voi hirvittää.

Irtisanomisella uhkailua

Puolueen entinen työntekijä kertoo kirjeessään yrittäneensä alkusyksystä 2016 nostaa ilmapiiriongelmia puoluejohdon tietoon, vaikkei itse ollutkaan joutunut epäasiallisen käytöksen kohteeksi.

Entinen työntekijä katsoo olleensa aiemmin puoluesihteerin suosiossa. Ongelmien esiin nostaminen muutti kuitenkin tilanteen päinvastaiseksi.

“...puoluesihteeri aloitti kysymällä, voinko ’lopettaa paskan puhumisen’ hänestä ja puoluetoimistosta. Minulle ’paskan puhuminen’ tarkoittaa jonkin sellaisen puhumista, mikä ei ole totta. Sitä en ole tehnyt. Puoluesihteeri ei kyennyt pyynnöistäni huolimatta tarkentamaan syytöstään, mutta oletan hänen viitanneen minun ja puheenjohtajan aiempaan keskusteluun”, entinen työntekijä kuvailee tapaamista yhteydenoton jälkeen.

Kirjeessä kokoomuksen entinen työntekijä väittää, että Pesonen uhkasi häntä irtisanomisella.

“Huomautin, että ‘eroon hankkiutumiselle’ eli irtisanomiselle ei ole perusteita. Puoluesihteeri sanoi, ettei se nyt kovin kalliiksi tulisi, ‘korkeintaan kahden vuoden palkka’”, entinen työntekijä kuvailee kirjeessään.

Hallintopäällikkö kiistää ongelmat, puoluesihteeri myöntää

Kokoomuksen hallintopäällikkö Timo Elo sanoo, ettei puoluetoimistolla ole ollut ongelmia. Hän kertoo kuulleensa asiasta huhuja, mutta kun väitteitä on selvitetty, ei ongelmia ole havaittu.

Ylen lähteet kertovat sovinistisesta kielenkäytöstä, vitsailuista työpaikan menettämisellä, pelolla johtamisesta ja nöyryyttämistä. Tapahtuuko tällaista kokoomuksen puoluetoimistolla?

– Ei tietenkään. Meillä on ihan normaali työyhteisö, jossa on ehkä vähän rapsakampi meininki monessa mielessä, ja kielenkäyttö voi olla välillä kovaa. Epäasiallista kohtelua ei kuitenkaan ole kehenkään päin, Elo sanoo.

Ylen tietojen mukaan asiaa on käsitelty puoluehallituksessa ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo on käynyt keskusteluja puoluesihteerin kanssa. Puoluesihteeri Janne Pesonen ei kuvausta sovinistisesta vitsailusta myönnä.

– Huonosti tunnistan tuon tyyppistä toimintaa puoluetoimistolla. Tietysti olen itse paljon maakunnissa, en ole paikalla koko aikaa. Aikalailla vähän tuon tyyppistä on ollut, jos ollenkaan. Jos on ollut, niin välittömästi on pyritty puuttumaan. En kyllä suostu myöntämään, että tuo olisi jotenkin tyypillistä meidän puoluetoimistolla, Pesonen sanoo.

Petteri Orpo
Petteri Orpon mukaan hänellä on "nollatoleranssi" sovistiniselle käytökselle.Petteri Paalasmaa / AOP

Orpo kertoo puuttuneensa asiaan

Työntekijän kirjeessä kerrottuja asioita Pesonen ei suostu kommentoimaan. Puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo kuulleensa ongelmista ja puuttuneensa niihin.

– Kuulin viime syksynä ensimmäisen kerran, että puoluetoimistossa koettiin tilanteita, joissa olisi ollut syrjintää tai huonoa käytöstä. Otin silloin samantien puolueen puheenjohtajiston koolle ja lähdimme ratkomaan tilannetta, Orpo sanoo.

Orpon mukaan hän puuttuu tämän tapaisiin ongelmiin nopeasti, määrätietoisesti ja mielellään jo etukäteen.

– Mielestäni nyt on näiden toimenpiteiden myötä asiat saatu hyvälle mallille puoluetoimistossa.

Orpon mukaan puolueessa on nollatoleranssi sovinistiselle käytökselle.

Lue seuraavaksi