Ahdinko ajaa Ranskan viljelijät itsemurhiin ja äärioikeiston kannattajiksi – “Tilanne on täysin kestämätön”

Ahdinkoon joutuneet ranskalaisviljelijät saattavat siirtyä huhtikuun presidentinvaaleissa joukolla oikeistopopulistinen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtajan Marine Le Penin tukijoiksi.

Ranska
Sikafarmari sikalassa.
Sikafarmari Bertrand Hourdelista tuli oikeistopopulistisen Marine Le Penin kannattaja, koska hän ei usko Ranskan nykyjohtajien auttavan talousvaikeuksissa olevia maatalousyrittäjiä.Juha Nurminen / Yle

*PORDIC *Bretagnelainen kevätmaisema on täydellinen: ruoho ja meri-ilma tuoksuvat, pellolla käyskentelee kaksi hevosta. Maaseutuidyllin taakse kätkeytyy kuitenkin traagisia tarinoita.

Moni täälläpäin asuva viljelijä on tehnyt viime aikoina itsemurhan.

– Viimeksi kaksi viikkoa sitten maitotilaa pitänyt nainen hirtti itsensä lähikylässä. Hän oli joutunut pahoihin talousvaikeuksiin, kertoo sikatilallinen Bertrand Hourdel.

Hourdel itse on pitänyt parikymmentä vuotta sikatilaa pienessä Pordicin kaupungissa. Viime vuosina työ on ollut ajoittain hyvin uuvuttavaa.

Työpäivät ovat pysyneet pitkinä, mutta rahaa on jäänyt käteen aiempaa vähemmän. Samalla tilan modernisointia varten otettu laina on vaatinut lyhentämistä.

"Velkojen kaatuessa päälle saattaa itsemurha tuntua ainoalta ulospääsyltä tilanteesta."

Bertrand Hourdel

Ranskan talouskriisi on puristanut maatalousyrittäjät ahtaalle.

Hourdel on pitänyt päänsä pinnalla, mutta moni muu on ajautunut pahenevaan velkakierteeseen. Seuraukset ovat olleet osin äärimmäisiä.

Viranomaisten mukaan itsemurhan teki viime vuonna noin 200 maanviljelijää, mutta järjestöt puhuvat jopa 600 itsemurhasta. Viljelijöiden itsemurhariski on selvästi muuta väestöä korkeampi.

– Kun talousvaikeuksiin lisää avioeron tai muun kriisin, jää viljelijä ihan yksin. Velkojen kaatuessa päälle saattaa itsemurha tuntua ainoalta ulospääsyltä tilanteesta. Ei se tietenkään ole mikään ratkaisu, mutta äärimmäinen epätoivo vie ajatukset väärille raiteille, Hourdel pohtii.

Hänen mukaansa Ranskan maaseutu on vaarassa kuihtua. Nuoria ei löydy enää tilojen jatkajiksi ja naiset muuttavat isoihin kaupunkeihin.

Sikafarmari tilallaan.
Maatalousyrittäjien epätoivosta halutaan vaieta, sanoo Bertrand Hourdel.Juha Nurminen / Yle

Ranskan nykyinen sosialistihallitus on jakanut maanviljelijöille kriisitukea ja pyrkinyt rajoittamaan esimerkiksi maidon ylituotantoa. Hourdelin mielestä toimet ovat täysin riittämättömiä.

– Viljelijöiden itsemurhista ei myöskään haluta puhua. Tilanne on täysin kestämätön.

Sika sikalassa.
Hintakilpailu on vähentänyt sikatilallisten ansioita Ranskassa.Juha Nurminen / Yle

Bertrand Hourdel esittelee pulleita emakkojaan ylpeänä. Suurta, tai juuri minkäänlaista, voittoa karjalla ei tätä nykyä kuitenkaan tehdä. Työeläkeyhtiö arvioi, että jopa puolet maanviljelijöistä ansaitsi viime vuonna alle 345 euroa kuukaudessa.

Hintoja ovat polkeneet kotimaisen kysynnän väheneminen, viennin yskiminen ja Venäjän talouspakotteet. Viime vuonna ennätykselliset yli 600 karjatilaa meni konkurssiin.

Samalla hintakilpailu on Euroopan sisällä yhä kovempaa. Se on saanut Hourdelin kannattamaan EU:sta eroamista – Ranskan saamista mittavista maataloustuista huolimatta.

– Ranska osallistuu EU:n kautta itäeurooppalaisten ja espanjalaisten maataloustuottajien rahoittamiseen. Sikäläisiä viljelijöitä eivät kuitenkaan koske yhtä tiukat vaatimukset kuin meitä ranskalaisia, Hordel toteaa.

Sikala.
Yli 600 karjatilaa teki Ranskassa konkurssin viime vuonna.Juha Nurminen / Yle

EU-kriittisyys onkin yksi niistä syistä, jonka takia Hourdel on siirtynyt laitaoikeistolaisen puolueen Kansallisen rintaman kannattajaksi. Hän aikoo äänestää presidentinvaaleissa puolueen puheenjohtajaa Marine Le Peniä.

Le Pen lupaa järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, erottaa Ranskan rahaliitosta, rajoittaa tuntuvasti maahanmuuttoa ja määrätä tuontitulleja ulkomaisille tuotteille - kuten vaikka espanjalaiselle sianlihalle.

– Me tarvitsemme protektionistista maatalouspolitiikkaa. Le Pen ajaa sitä, muut ehdokkaat eivät.

Moni viljelijä on Hourdelin kanssa samaa mieltä. Sanomalehti Le Monden teettämän mielipidekyselyn mukaan Le Pen on noussut maatalousyrittäjien suosituimmaksi ehdokkaaksi – peräti 35 prosenttia maanviljelijöistä harkitsee hänen äänestämistään.

"Le Penin äänestäminen ei ole enää samanlainen tabu kuin ennen."

Bertrand Hourdel

Hourdelin mukaan lepeniläisen politiikan kannattamisesta on tullut sosiaalisesti hyväksyttävää. Sen ei ajatella enää kertovan muukalaisvihamielisyydestä vaan yksinkertaisesti muutoksen toiveesta.

– Minulla on täällä viisi työntekijää ja heistä neljä aikoo äänestää Kansallista rintamaa. Le Penin äänestäminen tai asiasta puhuminen ei ole enää samanlainen tabu kuin vielä jokunen vuosi sitten, Hourdel pohtii.

Le Penin ennakoidaan voittavan Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen, mutta häviävän toisella kierroksella kenelle tahansa vastaehdokkaalle. Vaalikampanja on jo kuitenkin tarjonnut rutkasti yllätyksiä, eikä Le Penin voittoa pidetä enää mitenkään mahdottomana.

Maaseutu, syvä Ranska, saattaakin nousta huhtikuisissa presidentinvaaleissa ratkaisevaan asemaan. Pienten kuntien ja kaupunkien asukkaiden on arvioitu saattavan siirtyä sankoin joukoin Kansallisen rintaman tukijoiksi.

"Ennen Ranska oli maatalouden eurooppalainen kärkimaa."

Bertrand Hourdel

Perinteisesti vannoutuneen vasemmistolaisessa Bretagnessa se olisi ennenkuulumatonta. Alueen pikkukylissä kuplii kuitenkin syvää pettymystä ja epäluottamusta.

– Kovalla työnteolla ei enää pärjää, Hourdel sanoo.

– Ennen Ranska oli maatalouden eurooppalainen kärkimaa, mutta nyt me olemme putoamassa häntäpäähän. Joku siinä mättää, hän jatkaa.

Le Penin muukalaisvastaisuus ei häntä suuremmin häiritse – mutta ei ole myöskään syy äänestämiseen.

– Mielestäni Le Penille kannattaa antaa mahdollisuus. Emme me siinä mitään häviä, Hourdel sanoo.

Tästä pääset lukemaan tuoreimman analyysimme Ranskan vaaleista.