yle.fi-etusivu

Ilmailualan työnseisaus sai matkailijoilta osittaista ymmärrystä: "Varmaan omaa asiaansa hoitavat"

Helsinki-Vantaan kentällä on ollut tänään tavallista rauhallisempaa.

Kotimaa
Uutisvideot: Ilmailualan työnseisaus sai matkailijoilta ymmärrystä
Uutisvideot: Ilmailualan työnseisaus sai matkailijoilta ymmärrystä

Ilmailualan lakko on mutkistanut tuhansien matkantekoa tänään perjantaina. Lentokenttätoimintoja hoitavan Airpron työntekijöitä koskeva työnseisaus alkoi tänään perjantaina iltapäivällä kello 15 ja se kesti kello 19 asti.

Helsinki-Vantaan lentokentällä paikalla olleen Ylen toimittajan Antti Pilkkeen mukaan tunnelma kentällä on ollut tavallista perjantai-iltaa rauhallisempi, koska Finnair perui lakon takia yli 90 lentoa.

Pilke kyseli kentällä iltapäivän aikana matkustajien kuulumisia, jolloin iso osa kertoi, ettei työnseisauksella ollut suurta vaikutusta heidän matkantekoonsa. Lakkoilijat saivat myös jonkin verran ymmärrystä, vaikka työnseisaus vaikeuttikin matkantekoa.

– Suurin vaikutus matkustajiin on se, että lentoja on peruttu. Se on sotkenut ihmisten matkasuunnitelmia, Pilke kertoo.

"En hirveästi uskalla kommentoida"

Tampelainen Marja Lahti kertoi Helsinki-Vantaan kentällä, että saapui aikaisemmalla lennolla kuin alun perin piti, sillä myöhäisempi lento Kittilästä oli peruttu. Hän oli kuitenkin hyvillä mielin päästessään odotettua aikaisemmin kotiin.

– Ymmärrän varmaan osittain, Lahti arvioi työnseisausta.

Työmatkalla ollut varkautelainen Timo Eronen joutui lakon vuoksi turvautumaan taksimatkaan päästäkseen kotiin.

– En hirveästi uskalla kommentoida, onko tämä lakko oikein vai väärin. Varmaan ihan omaa asiaansa hoitavat. Paljon matkustavana ei ehkä ihan täyttä ymmärrystä riitä, Eronen sanoi.

"Kaikki on aika vaikeaa"

Israelilainen matkanjohtaja Jamina Wardi Rosenberg veti kolmenkymmenen ihmisen seuruetta. Ryhmän oli tarkoitus lentää kotiin Tel Aviviin tänä iltana, mutta lentovuoro olikin lykätty huomisaamuksi.

– Nyt me joudumme menemään johonkin hotelliin pikkulasten kanssa ja hankkimaan heille jotain syötävää. Kaikki on aika vaikeaa.

Rosenbergin mukaan matkalaiset ovat ottaneet poikkeustilanteen kuitenkin rauhallisesti.

– Kun saimme hotellihuoneen, niin se vähän rauhoitti. Minä en ole nukkunut koko viime yönä, kun olin huolissani, että he joutuvat kitumaan täällä kentällä koko yön.

Ilmailualan neuvottelut ovat vaikeassa solmussa. Neuvotteluosapuolet Ilmailualan Unioni IAU ja Palvelualojen työnantajat Palta eivät ole päässeet sopuun useita viikkoja kestäneistä neuvotteluista huolimatta.