Europarlamentaarikko Merja Kyllönen valittiin vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi

Kyllönen on kolmas presidenttikilpaan lähtenyt.

presidentinvaalit
Merja Kyllönen.
Nick Tulinen

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen on vasemmistoliiton ehdokas ensi vuoden presidentinvaaleissa. Vasemmistoliitto päätti asiasta tänään puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä. Kyllönen oli ainoa ehdokaskandidaatti.

Kyllönen kertoo harkinneensa kisaan osallistumista puolen vuoden ajan. Osallistumisen ratkaisi toive arvokeskustelusta.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että ehdokkaiden joukossa erottuu jo pelkästään nuorena naisehdokkaana. Satavuotiasta Suomea juhlittaessa suomalaisen naisen äänioikeus ja oikeus osallistua poliittiseen elämään pitää mielestäni näkyä myös presidentinvaaleissa, Kyllönen sanoo.

Suomussalmelta kotoisin oleva 40-vuotias Kyllönen on koulutukseltaan bioanalyytikko. Hänet valittiin europarlamenttiin vuonna 2014. Vasemmistoliiton kansanedustajana Kyllönen on ollut vuodet 2007–2014 ja liikenneministerinä 2011–2014.

Presidenttiehdokkaana Kyllönen kertoo korostavansa rauhaa ja haluavansa nostaa keskusteluun tavallisten ihmisten arkea.

– Presidentinvaaleissa on tärkeää, että puhutaan arvoista ja siitä, millä tavalla kaikki suomalaiset ihmiset ja kaikki ihmiset saadaan pidettyä yhdessä elämän syrjässä kiinni. Se on arvokeskustelun paikka.

Presidentinvaalikampanjan lisäksi Kyllösellä on hoidettavanaan myös toiset, kiireellisemmät vaalit. Hän on kuntavaaleissa ehdolla Suomussalmen kunnanvaltuustoon. Suomussalmen kunnanvaltuutettu Kyllönen on ollut vuosituhannen alusta lähtien.

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto valitsi europarlamentaarikko Merja Kyllösen puolueen presidenttiehdokkaaksi puoluevaltuuston kokouksessaan Helsingissä 18. maaliskuuta 2017.
Vasemmistoliiton puoluevaltuusto valitsi europarlamentaarikko Merja Kyllösen puolueen presidenttiehdokkaaksi Helsingissä tänään lauantaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

Vasemmistoliitto halusi ehdokkaan aikaisessa vaiheessa

Vasemmistoliiton Uudenmaan piirin puheenjohtaja ehdotti vielä ennen puoluevaltuuston kokousta presidenttiehdokkaan valinnan lykkäämistä kuntavaalien yli, jotta Helsingin kuntavaali- että pormestariehdokas Paavo Arhinmäki voisi asettua presidenttiehdokkaaksi myöhemmin.

Lopulta lauantain kokouksessa myös Uudenmaan piiri kannatti Kyllösen valintaa.

Puheenjohtaja Li Andersson korosti puoluevaltuustossa ehdokkaan aikaisen valinnan tärkeyttä.

– Jos ehdokkaan valinta jätetään syksyyn, on liian moni ehtinyt tehdä valintansa toisten hyväksi, Andersson sanoi puheessaan.

Presidentinvaalit käydään ensi vuoden tammi-helmikuussa. Ehdolle on toistaiseksi valittu Kyllösen lisäksi keskustan Matti Vanhanen sekä vihreiden Pekka Haavisto.

Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on ilmoittanut olevansa valmis lähtemään kisaan, mutta puolue ei ole vielä tehnyt päätöstä.

Katso myös: Kyllösen vastaukset Ylen kuntavaalikoneessa. (siirryt toiseen palveluun)