1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panaman paperit

Kahden ruotsalaispankin veroparatiisitutkintaa jatketaan – Nordealle ja Handelsbankenille ei lisärapsuja

Ruotsin Finanssivalvonta jatkaa Swedbankin ja SEBin Panama-papereihin liittyvää tutkintaa.

Nordea on suuri pohjoismainen pankki. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ruotsin Finanssivalvonta päätti perjantaina, ettei se rankaise enempää Nordeaa ja Handelsbankenia Panama-paperien paljastamista veronkiertotoimista.

Pankit ovat jo saaneet sakot, ja tehneet laajoja parannuksia toimintaansa vastaavan estämiseksi.

– Tulimme siihen lopputulokseen, että Panama-papereista paljastuivat ne samat puutteet, joista Nordea ja Handelsbanken ovat jo saaneet aiemmin rangaistuksen, kertoi Finanssivalvonnan tiedottaja Victoria Ericsson.

Nordea sai 5,3 miljoonan euron ja Handelsbanken sai 3,7 miljoonan euron sakot rahanpesua estävien lakien rikkomisesta vuonna 2015.

Pankkeja valvovan viranomaisen mielestä Nordean sääntörikkomukset olivat niin vakavia, että pankkia uhkasi jopa toimiluvan menetys.

Koska Nordea päätti puuttua esiintulleisiin ongelmiin ja korjata ne, Finanssivalvonta tyytyi antamaan pankille varoituksen ja määräämään tuolloisen enimmäismäärän sakkoa.

Finanssivalvonta aloitti tutkimukset Ruotsin neljän suurimman pankin toimista sen jälkeen, kun niiden nimet nousivat esiin Panama-papereiksi kutsutussa valtavassa tietovuodossa viime keväänä.

Vuodetut 11,5 miljoonaa asiakirjat olivat peräisin panamalaisesta lakitoimisto Mossack Fonsecasta, joka oli auttanut poliitikkoja, urheilutähtiä ja talouseliittiä kiertämään veroja vuosikymmenten ajan.

Nordean ja Handelsbankenin tutkinta on nyt saatettu loppuun. Kahden muun pankin, Swedbankin ja SEBin veroparatiisikytköstutkinta jatkuu edelleen.

Lue kaikki Ylen Panama-papereista julkaisemat jutut täältä.