Hallitus purkaa normeja, vauhti jakaa mielipiteet: "Edennyt erittäin hyvin" tai "Painakaa jarrua"

Kauppojen aukiolovapautus on iso norminpurku. Säädöksien sujuvoittamisen toimeenpanoryhmä perannut satoja muutoksia.

politiikka
Punainen liikennevalo.
Toiset haluaisivat hidastaa norminpurkutalkoiden vauhtia, toiset haluaisivat vihreän valon vaihtuvan vieläkin nopeammin.Henrietta Hassinen / Yle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus julisti heti valtakautensa alussa, kesällä 2015 sodan maata ja talouselämää kangistavia tuhansia normeja vastaan. Turhista piti päästä eroon, jotta Suomi nousee. Perkaustöihin tartuttiin heti ja hallitus nimitti kärkihankkeensa pomminpurkajaksi säädösten sujuvoittamisen toimeenpanoryhmän.

– Ensimmäisen 1,5 vuoden aikana on ollut olennaista, että olemme saaneet työn määrätietoisesti ja johdonmukaisesti käyntiin. Kaikki ministeriöt ovat tässä työssä mukana ja painopiste on ollut asumisessa, rakentamisessa ja yrittäjyydessä, kertoo toimeenpanoryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Jari Partanen. Partasen mukaan perkaussavotta on kattanut pari sataa asiakokonaisuutta ja pitää sisällään satoja muutoksia yksittäin laskettuna.

– Kyse ei ole pelkästään purkamisesta vaan me perkaamme turhaa lainsäädäntöä, puramme turhaa lainsäädäntöä ja samalla myös uudistamme lainsäädäntöä, Partanen muistuttaa.

Helsingin Sokoksen alakerran S-marketin aukiolokylttejä. Mainoksessa on keltainen täysikuu, jossa lukee: "Auki 24h"
Kauppojen aukiolovapautus on ollut iso norminpurku.Emmi Tulokas / Lehtikuva

"Perataan säädökset, jotka eniten haittaavat kansalaisten arkea, yritystoimintaa, maataloutta, investointeja, rakentamista, tervettä kilpailua ja vapaaehtoistoimintaa."

Sipilän hallitusohjelma

Risuja....

Säädöksien perkausurakassa aletaan olla kutakuinkin hallituskauden puolivälissä. Vauhtiin on päästy, mutta sen sujuminen jakaa mielipiteet.

Ammattiyhdistysväki epäili alunalkaenkin norminpurun tarpeellisuutta ainakin omalla tontillaan, eikä mieli ole muuttunut. Luonnonsuojelijoille piisaisi hitaampikin pykälien kuoppaustahti.

Liito-orava kurkistaa pöntöstä.
Liito-orava tarkkailee ympäristöään.Yle

– Luonnonsuojeluliiton mielestä norminpurku on edennyt liian nopeasti. Säädösten keventäminen ja sujuvoittaminen on mennyt niin nopeasti, että vaikutuksia ympäristöön ei ole selvitetty kunnolla, riittävän perusteellisesti, sanoo toiminanjohtaja Päivi Lundvall Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

Lundvall mainitsee esimerkkinä maisematyöluvan, jota ollaan nyt poistamassa. Maisematyöluvalla on Lundvallin mukaan paljonkin merkitystä esimerkiksi silloin, kun suunnitellaan hakkuita matkailullisesti merkittävuille alueille.

– Jos tämmöisiä muutoksia tehdään miettimättä syvällisesti, mihin ne johtaa, niin siinä kyllä nopeutetaan asioiden käsittelyä, mutta saadaanko samalla haittaa toisille elinkeinoille ja asukkaille, Lundvall kysyy.

– Hieman painaisin kyllä jarrua norminpurulle ja edellyttäisin, että vaikutukset selvitetään hyvin muutoksia tehtäessä.

...ja ruusuja

Traktori pellolla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Maanviljelijät ja yrittäjät kuuluvat norminpurun kannattajiin.

– Säädösten sujuvoittamisessa on lähdetty liikkeelle tyydyttävästi. Seisomme norminpurun takana tiukasti ja potkimme siihen lisää vauhtia, sanoo puheenjohtaja Juha Marttila Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta MTK:sta.

Suomen Yrittäjät soittaa samaa säveltä.

– Sipilän hallitus on tehnyt (norminpurussa) pitkäjänteisempää ja tavoitteellisempaa työtä kuin yksikään hallitus viimeisen 25 vuoden aikana. Että sikäli työ on edennyt erittäin hyvin. Kouluarvosanoina annan tavoitteista yhdeksän ja käytännön tekemisestä seitsemän, yhteensä ehkä kahdeksan miinus, ynnää varatoimitusjohtaja Antti Neimala Suomen Yrittäjistä.

Neimalan mukaan näkyvin esimerkki norminpurusta on ollut kauppojen aukiolosääntelyn kumoaminen eli aukiolon vapautus.

– Se on iso tärkeä muutos. Toinen yrityksille tärkeä hanke on ollut julkisten hankintojen lainsäädännön kokonaisuudistus. Hankintalain uudistuksessa kevennettiin sääntelyä erittäin merkittävästi. Uudistusken keskeisiin vaikutuksiin kuuluu se, että se parantaa pienten yritysten mahdollisuuksia tarjota palveluita.

Raivattavaa riittää

Katsastaja Ari Suontausta katsastaa autoa Huoltokeskus Ysiautossa Urjalassa.
Hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi säädösten sujuvoittaminen. Katsastusmääräysten luonnokset uudeksi lainsäädännöksi ovat lausuntokierroksella.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hyvästä kehityksestä huolimatta yrittäjän tiellä riittää raivattavaa.

– Osakeyhtiöiden minimipääoman poistaminen olisi tarpeen ja toinen vaastaava on tilintarkastusvelvoillisuuden rajaaminen.

Neimalan mukaan liika sääntely on yrittäjälle riesa monella tapaa.

– Hallinnollinen taakka on selvä ongelma. Lisäksi yritykset joutuvat tekemään omaa toimintaansa epätarkoituksenmukaisesti sääntelyn takia. Kolmas ongelma on epämääräinen sääntelyriski, joka aiheutuu siitä, että sääntelyä tulee niin paljon, ettei sitä pysty hallitsemaan.

Norminpurkua riittää Sipilän seuraajahallituksellekin.

– Olen vakuuttunut siitä, että olemme asettaneet ja antaneet tälle työlle hyvät pohjakivet, josta seuraavankin hallituksen kannattaa ponnistaa eteenpäin, Partanen lausuu liki runollisesti.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus