Hyppää sisältöön

Blues-harpisti James Cotton on kuollut

Grammy-palkittu Cotton soitti bluesin ja rockin suuruuksien kanssa.

James Cotton 1990-luvun loppupuolella. Kuva: Christopher Jacobs / AOP

Yksi maailman kuuluisimmista blues-harpisteista, James Cotton, kuoli torstaina Teksasissa Austinilaisessa sairaalassa keuhkokuumeeseen. Cotton oli kuollessan 81-vuotias.

Tunicassa Missisippissä syntynyt Cotton soitti aluksi rumpuja ja hallitsi useita muita instrumentteja. Kuuluisaksi hän tuli kuitenkin huuliharpun soittajana. Oppinsa hän sai huuliharpun legendalta Sonny Boy Williamsonilta.

Kuuluisuuteen hän nousi  jo vuonna 1955 alkaneella yhteistyöllään Muddy Watersin kanssa ja jonka Grammy-palkitulla Hard Again -albumilla hän soitti huuliharppua. Cottonin useita levytyksiä on ollut Grammy-ehdokkaina. Oman Grammyn hän sai Deep in the Blues -albumistaan 1996.

Cotton soitti lukuisten musiikin legendojen kanssa, kuten muun muassa Janis Joplinin, The Grateful Deadin, Led Zeppelinin, B.B. Kingin, Santanan, Steve Millerin, Freddie Kingin ja Howlin' Wolfin kanssa.

Cotton jatkoi soittamista vielä pitkälle tällä vuosikymmenellä, vaikka hän lopetti laulamisen sairastettuaan kurkkusyövän 1990-luvun puolivälissä.