Tutkija Merkelin ja Trumpin tapaamisesta: "Puolihaalea vaikutelma jäi"

UPI:n ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että presidentti Donald Trump sivuutti liittokansleri Angela Merkelin kättelytarjouksen todennäköisesti tahallaan.

Donald Trump
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisessa Talossa 17. maaliskuuta 2017.
Yhdysvaltain ja Saksan johtajien valokuvaussessio Valkoisessa talossa päättyi vailla perinteistä kädenpuristuskuvaa.Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain ja Saksan johtajien valokuvaussessio Valkoisessa talossa päättyi vailla perinteistä kädenpuristuskuvaa. Presidentti Trump ei avustajien ja kuvaajien kehotuksesta kättelyyn ryhtynyt. Kyse oli tapaamisesta pienestä yksityiskohdasta, mutta se ei jäänyt noteeraamatta julkisuudessa.

– Todennäköisesti presidentti Trump halusi näyttää kannattajilleen ensimmäisissä kuvissa, että hän on tiukkana suhteessa Merkeliin. Tässä painoi varmasti erilainen linja maahanmuuttokysymyksissä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola muistuttaa, että Britannian pääministeri Theresa May ja presidentti Trump kättelivät vastaavassa tilaisuudessa.

– Suhde Brexit-Britanniaan on lämpimämpi. Trump arvostaa niitä Euroopan maita, jotka tekevät konservatiivisia valintoja liberaaleja instituutioita vastaan.

"Salakuunteluväitteiden mainitseminen kiusallista"

Tiedotustilaisuudessa presidentti Trump nosti esiin väitteet, joiden mukaan Yhdysvallat olisi salakuunnellut liittokansleri Merkelin puhelinta vuonna 2013.

– Ei tapaamisesta kovin lämmin vaikutelma jäänyt. Trump itse nosti esiin Yhdysvalloissa paljon ihmetystä herättäneen väitteen, jonka mukaan Trump Toweria olisi salakuunneltu. Tämä lisäsi varmasti osaltaan tympeää vaikutelmaa kahden johtajan tapaamisessa.

Johtovaltiot tarvitsevat toisiaan

Vaikka tiedotustilaisuuden ilmapiiri ei järin lämminhenkinen ollutkaan, Merkelin vierailulla keskusteltiin monista maiden suhteita koskevista aihepiireistä.

– Transatlanttista yhteyttä korostettiin ja yhteisiä arvoja. Toisaalta nähtiin siirtymä pois presidentti Obamankin peräänkuuluttamasta arvoyhteisöstä. Eletään uutta, trumpilaista maailmanaikaa, jossa dilit painavat enemmän kuin monet muut asiat, sanoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Saksa lupasi nostaa puolustusmenojaan ja osaansa Nato:n kustannuksista presidentti Trumpin vaatimaan kahteen prosenttiin. Presidentti Trump puolestaan sanoi Yhdysvaltain sitoutuvan vahvasti puolustusliittoon. Ulkomaankaupasta riippuvainen Saksa toivoo myös Euroopan ja Yhdysvaltain välttyvän kauppasodalta.

Lue myös: Mistä eripuraa, mistä sopu? Tämä jäi käteen Trumpin ja Merkelin tapaamisesta