Mies ideoi kätevän linnunpöntön – helppo puhdistaa ja ripustaa

Miten linnunpöntön saa ripustettua korkealle puuhun, jos pöntöntekijä ei enää ikänsä puolesta uskalla kiipeillä kovin korkealle? Johan Wargh keksi ongelmaan kätevän ratkaisun: kahvallisen linnunpöntön.

linnunpöntöt
Kuvassa Johan Wargh ja suunnittelemansa kahvallinen linnunpönttö
Kun on ongelma, niin siihen löytyy kätevältä mieheltä ratkaisu. Johan Wargh keksi, miten pöntöntekijän ei tarvitse olla supernotkea kiipeilijä, että pystyy auttamaan lintuja. Petra Haavisto / Yle

Kokkolalainen Johan Wargh on kätevänä miehenä nikkaroinut paljon linnunpönttöjä. Kun ikää alkoi karttua, pöntönteossa nousi esiin ongelma:

– Kun vanhenee, ei tohdi enää kiivetä puuhun, joten keksin, että teen kahvallisen linnunpöntön, joka on helppo ripustaa pitkän kepin avulla koivun oksaan, kertoo idean isä ja linnunpöntön tuotekehittelystä vastannut Johan Wargh.

Perinteinen lintujen asumus koki muitakin muodonmuutoksia Johan Warghin käsissä. Lopputuloksena on pönttö, joka ei homehdu, on helppo puhdistaa ja pysyy myös paikallaan tuulessa sekä tuiskussa.

Pönttötehdas käynnissä

Johan Wargh ei valmista kahvallisia pönttöjä yksin, vaan asuinalueensa kyläyhdistyksen aktiivien kanssa. Kaustarin-Kirilahden kyläyhdistyksessä Kokkolassa pönttöjen kimpussa on yleensä useampi nikkaroija niin, että asumuksia syntyy ikään kuin tehdastyönä. Yksi sahaa lautoja tai vaneria, toinen asentaa hakoja ja kolmas leikkelee alumiinipeltiä.

Linnunpöäntön taakse naulataan kiilat, jotka pitävät pöntön tukevasti puuta vasten
Pöntön takaosaan kiinnitetään puukiilat, jotka pitävät pöntön kiinni puussa jopa kovalla tuulella. Takaosan materiaali on vesivaneria, josta muotoillaan myös ripustuskoukku.Petra Haavisto / Yle

Pönttö pysyy paikoillaan puussa takaseinän alaosaan kiinnitettyjen kahden kolmiomaisen puukiilan avulla. Kiilat asettuvat puun runkoa vasten, jolloin tuuli ei pääse lintukotoa heiluttelemaan. Kiilat on tehty sahaamalla 50 millimetriä paksu rima kahtia.

Kahvalliseen pönttöön tarvitaan vesivaneria, lautaa, rimaa, alumiinipeltiä, ruuveja ja haka. Linnunpöntön katto ja takaseinä tehdään vesivanerista, muut seinät laudasta. Takaseinän vanerinen yläosa on muotoiltu paksuksi koukuksi.

Tikkasuoja ja aukeava etuseinä

Linnunpönttö on myös helppo puhdistaa. Etuseinä on kiinnitetty sivuseiniin ruuveilla ja pohjalautaan hakasen avulla. Ruuvit toimivat samalla saranoina, jolloin pöntön voi tyhjentää vuosittain vain avaamalla haan. Pohjassa jokaiseen nurkkaan on tehty pienet aukot ilmanvaihdon vuoksi.

– Jos pohja on liian tiivis, pesä on märkä. Nyt se ei pääse homehtumaan.

Kuvassa linninpöntön aukeava etuseinä
Pöntön etuseinä on kiinnitetty sivuseiniin ruuveilla ja pohjalautaan hakasen avulla. Katto on hiukan viisto eli takaseinä on korkeampi kuin etuseinä. Petra Haavisto / Yle

32 millimetrinen suuaukko on puolestaan vahvistettu pehmeällä alumiinipellillä, joka on pyöristetty metalliputkella suuaukon kohdalta.

– Vahviste on tikkaa varten, ettei se pääse hakkaamaan ja suurentamaan lentoaukkoa. Vaikka kyllä se tulee sivusta läpi, jos haluaa, Johan Wargh toteaa.

Tuotekehittelyn läpikäyneet pöntöt kelpaavat linnuille, tietää Johan Warh. Hänen omalla pihallaan varsinkin tiaiset pesivät kahvallisissa pöntöissä. Suuaukko on 32 millimetrin kokoinen ja se onkin mitoitettu juuri tiaiselle.

Kuvassa kaksi kahvallista linnunpönttöä
Ripustuskahvat ovat vaneria. Pönttö laitetaan pitkän kepin nokkaan ja nostetaan sen avulla puun oksaan roikkumaan. Suuaukko on vahvistettu alumiinilla, jotta tikka pysyisi poissa. Suuaukon koko on 32 milliä.Petra Haavisto / Yle