1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seikkailupelit

Aake Yrjänänpoika Tott menetti päänsä – Hämeen linnassa yritettiin nyt omaa pakoa

Tanskalaiset mestasivat Hämeen linnan käskynhaltija Aake Yrjänänpoika Tottin marraskuussa 1520. Hänen kerrotaan laatineen pakosuunnitelman läheistensä pelastamiseksi. Lauantaina pakosuunnitelmia etsittiin seikkailutapahtumassa.

Tamperelainen työporukka lähti yrittämään pakoa Hämeen linnasta. Linnan käskynhaltijana toimineelle Aake Yrjänänpoika Tottille se ei onnistunut. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Suomalaiset ovat jo jonkun aikaa olleet innostuneita pakohuonepeleistä. Tavallisesti pakoon yritetään lukituista huoneista. Lauantaina pakopaikaksi oli valjastettu kokonainen linna.

– Nyt seikkaillaan poikkeavalla tavalla verrattuna normaaleihin pakohuoneisiin. Täällä keskiaikaisessa linnassa meillä on mielettömät puitteet ja miljöö. Tavoitteena on paeta linnasta, kuvailee Kirsi Reinikka Fenix Ohjelmapalveluista.

Pakoon oli varattu aikaa kaksi tuntia. Pakenemisessa auttoivat arvoitukselliset vihjeet ja nokkelat tehtävät, eikä lahjontakaan ollut kiellettyä.

Tositapahtuma taustalla

Ajankohdaksi on valittu vuosi 1520. Ruotsalaiset ovat hävinneet Bogesundin taistelun tanskalaisille. Ruotsin valtionhoitaja Sten Sture nuorempi on saanut surmansa taistelussa ja Tanskan kuningas Kristian II kruunauttaa itsensä Ruotsin kuninkaaksi.

Kruunajaisten päätyttyä Kristian II mestauttaa Tukholman ylimyksiä, rälssimiehiä, porvareita ja kaksi piispaakin. Aake Yrjänänpoika Tott on hänkin saanut kutsun Tukholmaan, mutta ei mene sinne.

Elina Salenius, Jenni Syvänne ja Ossi Syvänne ratkovat pakosuunnitelmaan liittyvää tehtävää. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Seikkailutarinamme pohjautuu tähän tositarinaan. Mutta tarinassamme Tott saa vihiä tanskalaisten saapumisesta Hämeen linnaan ja päättää pelastaa läheisensä nerokkaalla pakosuunnitelmalla.

– Täällä selviää, ketkä hirtetään ja ketkä pääsevät linnasta pakenemaan. Pakoon päässeet saavat kunniakirjat, lupaa Kirsi Reinikka.

Tapahtumia suunnitteilla lapsillekin

Ennakkoon facebookissa kiinnostuksensa Pako linnasta –tapahtumaan oli ilmoittanut kuutisensataa henkeä. Lauantaina puolenpäivään mennessä jo kymmenet ryhmät olivat ratkaisemassa annettuja vihjeitä toteuttaakseen oman pakonsa.

– Pakoseikkailut ovat tällä hetkellä todella suosittuja. Meidän kohderyhmämme on yritysasiakkaat. Nyt teemme ensimmäistä kertaa yleisötapahtumaa.

– Pako linnasta oli suunnattu lähinnä nuorille ja aikuisille, mutta meillä on mielessä myös lapsille tarkoitettuja pakoseikkailuja, paljastaa Kirsi Reinikka.

Aina ei pako onnistu

Noora Koivula oli osallistunut kahdesti aiemmin pakoseikkailuun. Toisella kertaa pako onnistui, mutta toisella kertaa hän jäi vangiksi. Siiri Suomainen oli Nooran mukana tällä epäonnistuneella pakoyrityksellä. Sen sijaan Miia Martinille linnan pakoseikkailu oli ensikokemus.

– Nooran painostuksesta lähdin nyt tänne, tunnustaa Siiri.

– Toivottavasti selvitämme kaikki nämä tehtävät ja ehkä ratkaisemmekin ne, jotta päästään hyvissä ajoin täältä pois, sanailee Miia.

Noora Koivula, Siiri Suomainen ja Miia Martin tavoittelivat pakoa linnasta. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Heli Rainio oli huomannut tapahtumasta ilmoituksen facebookissa ja lähti ratkaisemaan vihjeitä lastensa Ellin ja Katrin kanssa.

– Kotona lapset joskus pakenevat siivoamista, mutta välillä sitä siivotaankin, äiti naurahtaa.

Historia innostaa

Tamperelaiset Jukka-Pekka Eklin ja Riikka Saarinen osallistuivat seikkailuun työporukassa. Heille Tottin tarina ei ollut entuudestaan tuttu..

– Pakohuoneissa eli Roomescapeissa olen ollut aiemmin, mutta en näin isossa mittakaavassa. Kai sitä täältä pitää pyrkiä pois pääsemään. Toivottavasti tehtävät eivät ole kauhean fyysisiä, mietti Jukka-Pekka Eklin.

– Katsotaan nyt, kuinka tällainen juttu koukuttaa. Tämä on hieno paikka ja tykkään vanhoista linnoista ja muista rakennuksista. Todennäköisesti tutustun myös Tottin tarinaan.

Riikka Saariselle vierailu Hämeen linnassa oli ihan ensimmäinen kerta.

– Nyt tuli tilaisuus, kun työkaverit pyysivät mukaan. Me seikkailemme täällä kahdessa ryhmässä. Me ei kuitenkaan kilpailla keskenämme. Mä en olisi varmaan kovin hyvä siinä, mutta onhan se kiva testata itseään tällaisissa tehtävissä.