Koe uusi yle.fi

Kiinan ja Yhdysvaltain ulkoministerit esiintyivät sovittelevina Pekingissä

Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson kuvaili Pohjois-Korean tilannetta vaaralliseksi.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ja Kiinan ulkoministerit Rex Tillersonsekä Wang Yi.
Yhdysvaltain ja Kiinan ulkoministerit Rex Tillerson ja Wang Yi esiintyivät lauantaina sovittelevina Pekingissä. Mark Schiefelbein / EPA

Pohjois-Korean jännittynyt tilanne oli asialistalla ensimmäisenä, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson ja hänen kiinalainen virkaveljensä Wang Yi tapasivat lauantaina Pekingissä.

Ulkoministeri Tillersonin puheet olivat lauantaina huomattavasti presidentti Donald Trumpia sovittelevammat. Trump syytti aiemmin tällä viikolla Twitterissä Kiinaa siitä, ettei se painosta riittävästi Pohjois-Koreaa. Kiina on harvoja valtioita, joilla on yhä suhteet eristäytyneeseen Pohjois-Koreaan.

Kiina on puolestaan syyttänyt Yhdysvaltoja jännitteiden lietsomisesta Korean niemimaalla.

– Uskon, että me jaamme yhteisen näkemyksen siitä, että jännitteet ovat nyt kovat ja ovat saavuttaneet jo vaarallisen tason, Tillerson sanoi tapaamisen jälkeen uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvallat ei sulje pois sotilaallista iskua

Tillerson on parhaillaan ensimmäisellä Itä-Aasian kiertueellaan. Ennen Kiinaa hän kävi tapaamiassa Japanin ja Etelä-Korean johtoa.

Pohjois-Korean jännittynyt tilanne on hallinnut kiertuetta. Pohjois-Korea teki viime viikolla neljä ohjuskoetta, jotka ovat hermostuttaneet alueen valtioita.

Perjantaina Etelä-Koreassa vieraillessaan Tillerson sanoi, ettei Yhdysvallat ole sulkenut pois sotilaallisen iskun mahdollisuutta Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on julistanut, että maa aikoo pian kokeilla mannertenvälisen ohjuksen laukaisua. Ohjuksen kantama riittäisi Pohjois-Korean mukaan saavuttamaan myös Yhdysvallat.

Kiinan ulkoministeri Wang kehotti lauantaina Yhdysvaltoja pitämään ”pään kylmänä”. Kiina on ehdottanut, että Yhdysvallat neuvottelisi Pohjois-Korean kanssa. Tillerson torjui ehdotuksen sanomalehti The New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) jo ennen matkustamistaan Kiinaan.

Tillerson sanoi kuitenkin tapaamisen jälkeen, että Kiina ja Yhdysvallat aikovat tehdä yhteistyötä, jotta Pohjois-Korea luopuisi suunnitelmastaan kehittää ydinase.

Ulkoministerit pohjustivat presidenttien tulevaa kohtaamista

Vaikka Pohjois-Korea hallitsi nyt tapaamisen asialistaa, ulkoministerien tapaamisen tarkoitus oli myös pohjustaa tulevaa. Kiinan presidentin Xi Jinpingin on määrä vierailla huhtikuussa Yhdysvalloissa tapaamassa ensimmästä kertaa presidentti Trumpia.

Trump arvosteli Kiinaa vaalikampanjansa aikana useasti kovin sanoin.

Lähteet: AFP, Reuters