Kirjastoverkko harvenee vauhdilla – tarjonta kasvaa keskustassa, sivukirjastoja karsitaan

Tiukan talouden aikoina uusi kirjasto tai vanhan peruskorjaus ovat poikkeuksellista herkkua. Parkanossa on avattu kirjasto perusteellisen remontin jälkeen – katso mitä mieltä ovat parkanolaiset.

kirjastot
Yle Uutiset Pirkanmaa: Parkanon kirjasto uusi kasvonsa
Yle Uutiset Pirkanmaa: Parkanon kirjasto uusi kasvonsa

Parkanon perusteellisesti remontoitu kirjasto on avannut ovensa vuoden kestäneen evakon jälkeen. Kaupunki osti aiemmin vuokraamansa tilan remontoituna vajaan kahden miljoonan euron hintaan.

Kirjastoa on uudistettu asiakkaiden toiveiden mukaan - esimerkiksi lehtienlukusaliin on hankittu sohvia. Kävijät kehuvat kirjastoa viihtyisäksi ja valoisaksi.

Nokialla puolestaan isoa kirjastoratkaisua on palloteltu jo 27 vuotta. Suomen kirjastoseura järjesti viikonloppuna mielenosoituksen uuden kirjaston rakentamisen puolesta. Paikalla oli satakunta kirjaston kannattajaa.

Viikon kuluttua pidettävä valtuuston kokous saattaa viimein ratkaista uuden kirjaston rakentamisen. Nokialla kysymys uudesta kirjastosta vaikuttaa tulevaisuuteen: tehdäkö kerralla tarpeeksi iso vai toteutuuko kirjastoväen pelkäämä ns. riisuttu malli? Säästösyistä uutta kirjastoa on kaavailtu jopa entisen marketin tiloihin.

Kirjasto elää muutoksessa

Kirjastoverkosto on supistumassa: uusia kirjastoja rakennetaan vähän ja moni sivukirjasto on saanut sulkea ovensa viime vuosina. Asukkaitten muuttaessa keskuksiin, joutuu monen sivukirjastokin asema puntariin. Kirjastoverkkoa uhkaa harveneminen.

Vuoden alusta voimaan tullut uusi kirjastolaki edellyttää kirjastoilta entistä monimuotoisempaa tarjontaa. Kirjojen lainauksen rinnalla nähdään jo nyt esimerkiksi elävän musiikkia ja muita tapahtumia. Näin on esimerkiksi Tampereen pääkirjastossa, joka kasvojenkohotus-remontin jälkeen tavoittelee paikkaa tamperelaisten olohuoneena. Muutokset on otettu tyytyväisinä vastaan.

Samaan aikaan varsinkin maaseudun sivukirjastoissa kaivattaisiin lisää tekijöitä.

– Kirjastolaki velvoittaa monipuolistamaan tarjontaa. Lisää resursseja ei kuitenkaan anneta, sanoo Jasmiina Sillanpää Suomen kirjastoseuran hallituksesta.

Kirjastoverkko on uhattuna, pelkää Suomen kirjastoseura.

– Sivukirjastoja uhkaa harveneminen, eikä kirjastoautojen määrääkään lisätä.

Prosentti veroista

Kirjastoseura on aloittanut kampanjan nimeltä ”Kirjastojen puolesta”. Se on tähdätty suoraan puolueille, jotka siihen osallistumalla voisivat kuntavaalien aikaan näyttää kulttuurille myönteisen asenteensa. Jasmiina Sillanpää toistaa monen ilmaisen kansansivistyksen puolestapuhujan sanomaa.

– Kirjastoihin menee keskimäärin yksi prosentti kuntien verotuloista, se ei ole paljon. Suomalaiset ovat innokkaita lainaajia, joten satsaus kirjastoihin kannattaa.

Sillanpää myös kannustaa kirjastojen rakentamiseen.

– Jos rakennetaan kunnollisia ja täysimittaisia kirjastoja, se on investointi, joka tuo hyvää monelle sukupolvelle.