1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tosi-tv

Kolme tuotantokautta Sohvaperunoissa olleet Linda ja Jani: "Aluksi ihmetytti, että keitä muka kiinnostaisi katsella meitä televisiosta"

Kyseessä on suosioon noussut televisioformaatti, jossa katsellaan, kun tavalliset suomalaiset perheet katsovat viikon aikana lähetettyjä televisio-ohjelmia.

Niskaloiden olohuoneessa riittää vilinää juuri ennen Sohvaperunat -jakson kuvauksia. Kuva: Yle / Paulus Markkula

Kolme vuotta sitten Niskaloiden puhelin soi. Silloin Lindaa ja Jania pyydettiin mukaan uuteen tosi-tv-ohjelmaformaattiin, jossa kuvataan perheitä, jotka katsovat televisiota ja kommentoivat ohjelmia.

– Olen itse media-alalla töissä ja kytkös tuotantoyhtiöön tuli vanhojen opiskelijakaveriverkostojen kautta. Meitä siis kysyttiin mukaan, Linda kertoo.

Nyt käynnissä ovat Sohvaperunoiden kolmannen tuotantokauden kuvaukset ja tuotanto voitti vastikään Kultaisen Venlan. Linda kertoo, että ammatillinen uteliaisuuskin tosi-tv:seen lähtemisessä oli mukana. Tuotantoprosessin seuraamisessa on oma kiehtovuutensa.

Suurin kynnyskysymys tosi-tv:seen lähtemisessä olivat Lindan ja Janin ammatit. He ovat kumpikin opettajia ja luonnollisesti oppilaiden, työkavereiden ja oppilaiden vanhempien mahdolliset reaktiot jännittivät.

– Ei tämä ohjelma oikeastaan ole edes lapsille suunnattu, sen huomaa siitä, että harva oppilas on ohjelmaa lopulta kommentoinut, Jani toteaa.

– Itseäni jännitti eniten juuri vanhempien vastaanotto ja työelämän yhteistyökumppanit. Se, että millaiseen valoon ohjelma meidät saattaa. Mutta kuten viimeiset kolme kautta ovat näyttäneet, saamamme palaute on ollut positiivista, Linda kuvailee.

Jani kertoo, että oppilaiden sijaan lähinnä työkaverit ovat innostuneet Sohvaperunoista.

– Aluksi ihmetytti, että keitä muka kiinnostaisi katsella meitä televisiosta, Lindaa huvittaa.

– Isä on ainakin ottanut ilon irti siitä, että poika on televisiossa. Ja mummollehan se on tietenkin tärkeää, Jani kertoo.

Lasten reaktio jännitti eniten

Linda ja Jani Niskala näkivät itsensä Sohvaperunoina ensimmäistä kertaa vasta televisiosta. Päivä muistuu mieleen elävästi.

Perheen lapsia ei ohjelmassa näy ja juuri heidän kommenttiaan ohjelmasta Linda ja Jani jännittivät kaikkein eniten.

Linda ja Jani Niskala ovat olleet mukana Sohvaperunat-televisiosarjassa tuotannon alusta saakka. Kuva: Yle / Paulus Markkula

– Isi ja äiti, te olette aivan tyhmiä, näin he sanoivat! Linda purskahtaa nauruun.

– Muistan hyvin sen, kun minulla lensi ruoat rinnuksille, Jani kommentoi.

Linda arvelee, että ehkä tavallinen arkielämä on se, mikä Sohvaperunoissa koukuttaa. Linda kertoo, että Sohvaperunoissa on hienoa, miten koko Suomen kirjo on otettu television ääreen mukaan. Edustettuna on paitsi erilaisia perheitä, myös erilaisia maakuntia.  Tosi-tv-formaatissa esiintymisestä huolimatta Linda ja Jani eivät koe olevansa julkisuudenhenkilöitä.

Jos joku realitysarja on toteutettu miten sattuu, se alkaa ärsyttää.

Jani Niskala

– Ensimmäiset kommentit sukulaisilta olivat luokkaa ”tehkää sitä tai tätä”, mutta se ei ole ohjelman idea. Tärkeintä on, että olemme sellaisia kuin olemme, muuten ohjelmasta katoaa pointti, Linda kertoo.

Kolmessa vuodessa Lindasta ja Janista on tullut jo heidän kotipaikkakunnallaan Oulussa tuttuja. Ainakin sen verran, että kadulla on muutamaan otteeseen pysäytetty.

– Minä sain elämänohjeita yhdeltä vanhemmalta rouvalta torinrannassa kesällä, Jani nauraa.

– Niin ja minä sain häneltä positiivisia kommentteja, Linda jatkaa.

Ohjelman leikkaus puhuttaa kotisohvalla

Linda ja Jani eivät koskaan tiedä etukäteen, mitä ohjelmia he katsovat. Hetki, jona televisio aukeaa on siis aina jännityksen paikka.

– Jos sieltä tulee joku sisustusohjelma, niin olen innoissani ja Jania alkaa kauhistuttaa, että minkähänlainen taloprojekti meillä on sitten seuraavaksi edessä, Linda nauraa.

Studiovalot ovat valmiina Sohvaperunat -ohjelman kuvauksia varten Linda ja Jani Niskalan olohuoneessa. Kuva: Yle / Paulus Markkula

Lindalle televisiosta rakkaita ovatkin juuri sisustusohjelmat. Jani nauttisi eniten juuri dokumenttien ja asiaohjelmien katselusta, minkä vuoksi realityohjelmat saavat Janin joskus tympääntymään.

– Jos joku realitysarja on toteutettu miten sattuu, se alkaa ärsyttää, Jani toteaa.

Mitä jos sohvaperunoissa katseltaisiinkin joskus sohvaperunoita?

– No se tuntuisi aika friikiltä! Toisaalta se olisi otollinen paikka itsekritiikille, Linda nauraa.

Jani on muutenkin niin kova puhumaan, kun tuotantokausi loppuu ja elämä normalisoituu, niin Janin television kommentointi vaan jatkuu!

Linda Niskala

– Meillä se kommentointi kääntyisi varmaan ohjelman tekemiseen. Varsinkin, kun tietää, mitä materiaalia on kotona kuvattu ja miten se on lopulta leikattu, Jani arvioi.

Pariskunta keskustelee kotonaan paljon ohjelmasta jälkikäteen. Tuotantoprosessin myötä on muodostunut luottamus tuotantoyhtiöön.

– On tullut sanottua vaikka mitä, eikä ihan kaikki pääse televisioon asti, Jani tunnustaa.

– Jos on jotain lipsahtanut, niin on voinut pyytää, että älkää mielellään leikatkoo sitä ohjelmaan. Tuota pyyntöä on myös kunnioitettu, Linda kertoo.

Pariskunta kuvailee, että Sohvaperunoiden myötä kotona televisiota katsellaan nyt vähän eri tavalla kuin ennen.

– Jani on muutenkin niin kova puhumaan, kun tuotantokausi loppuu ja elämä normalisoituu, niin Janin television kommentointi vaan jatkuu! Linda täräyttää nauraen.

– Se on verissä. Myönnän joskus elokuvateatterissakin kommentoineen kesken kaiken Jani tunnustaa.

Sohvaperunat -ohjelman kuvaaja Ville Honkonen säätää kameraa valmiiksi kuvauksia varten. Kuva: Yle / Paulus Markkula

Katso Sohvaperunoita Areenassa.