yle.fi-etusivu

Pariisin Orlyn kentällä lennot palaamassa normaaliin – tämä tiedetään lentokentän ampumavälikohtauksesta

Pariisin Orlyn lentokentällä ammuttu mies oli jo aiemmin ollut tekemisissä poliisin ja turvallisuuspalvelun kanssa.

Pariisi
Evakuoidut matkustajat odottavat matkalaukkojensa kanssa metalliaidan luona Orlyn lentokentän eteläisen terminaalin uudelleenavautumista Pariisissa.
Evakuoidut matkustajat ja kenttähenkilökunta odottavat Orlyn lentokentän eteläisen terminaalin uudelleenavautumista Pariisissa.Chistophe Petit Tesson / EPA

Ranskassa, Orlyn lentokentällä, Pariisin eteläpuolella ammuttiin aamulla mies, joka yritti viedä aseen naissotilaan kädestä. Samassa partiossa olleet kaksi muuta sotilasta ampuivat miehen ennen kuin tämä sai aseen haltuunsa.

Kuka asetta tavoitellut mies oli?

Poliisin mukaan kyseessä on 39-vuotias Pariisissa syntynyt mies, joka on aiemmin tuomittu huumeista ja aseellisista ryöstöistä. Mies on poliisin etsintäkuuluttama.

Ranskan sisäministerin mukaan mies mies oli ennestään tuttu poliisille ja turvallisuuspalvelulle. Miehen nimi ei ollut kuitenkaan Ranskan poliisin terroriepäiltyjen listassa.

Miehen kotiin tehtiin etsintä vuonna 2015, kun häntä epäiltiin radikalisoitumisesta. Kotietsinnässä ei löytynyt radikalisoitumista tukevia todisteita.

Miten tapahtumat etenivät?

Poliisi pysäytti miehen auton Pohjois-Pariisissa lauantaina aamuyöllä, kun tämä oli ajanut liian kovaa. Näyttäessään henkilöpapereita poliisille mies veti esiin aseen ja ampui hauleja poliiseja kohti. Mies pakeni paikalta, kun poliisi ampui takaisin.

Mies hylkäsi autonsa ja varasti toisen auton Vitryssä, Pariisin eteläpuolella. Varastettu auto löytyi myöhemmin Orlyn lentokentältä.

Noin kello 9.30 aamulla mies saapui Orlyn lentokentän eteläisen terminaalin lähtöaulaan, jossa hän yritti riistää aseeen naissotilaalta, joka partioi kahden muun sotilaan kanssa.

Mies kaatoi sotilaan maahan ja otti kiinni hänen aseestaan. Naissotilaan partiotoverit ampuivat miehen ennen kuin hän ehti saada asetta haltuunsa.

Välikohtauksessa ei loukkaantunut muita.

Miten välikohtaus vaikutti lentoihin?

Aluksi Pariisin Orlyn lentokentän kenttä suljettiin. Välikohtauksen tapahtumapaikalta, Orly-Sud-terminaalista, evakuoitiin noin 3 000 ihmistä, kun poliisi tutki sen mahdollisten räjähteiden varalta.

Orlyn lentokentän toinen terminaali suljettiin ja siellä olleet ihmiset olivat eristyksissä jonkin aikaa.

Nyt lennot Orlyssa ovat palaamassa normaaliin. Kentän läntinen terminaali avattiin iltapäivällä ja ensimmäinen lento lähti sieltä noin puoli kolmelta iltapäivällä.

Lähteet: AFP, AP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiilidioksidipäästöt

Päästötutkimuksen tiedoista ja motiiveista nousi väittely – Tutkija: Minulla on etiikka ja ammattitaito

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden