1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeriö: brasilialainen liha syynätään nyt tarkkaan

EU:n sisämarkkinoilla kontrollointi on tavallisesti pientä. Satunnaisotannatkaan eivät aina paljasta huonoa laatua.

lihateollisuus
Entrecote
Suomalaisen lautaselle brasilaialainen liha voi joutua muun muassa ravintolassa.AOP

Maa- ja metsätalousministeriössä brasilialaisen lihan mahdollinen pilaantuneisuus tai salmonellapitoisuus otetaan vakavasti.

Brasilian poliisi on paljastanut, että lihantuottajat ovat lahjoneet terveysviranomaisia ja poliitikkoja, jotta he eivät huomioisi epähygieenisiä toimia kuten mädäntyneen lihan prosessointia ja salmonellaa sisältävän lihan vientiä ulkomaille.

– Kyllä nämä ovat vakavasti otettavia tietoja. Kyllä siellä todellinen ongelma on, sanoo maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm.

Laajuus selvitetään nopeasti

Hielmin mukaan tilanne herättää huolestuneisuutta, mutta ei ehkä paniikkitunteita. Kuinka paljon brassilihan skandaali koskettaa Suomea nähdään pian.

– Se tulee selviämään lähi päivinä ja viikkoina. Kyllähän Brasiliasta paljon lihaa tulee kaikkialle maailmaan ja myös Suomeen. Ei ole mitenkään poissuljettua, etteikö sitä olisi tännekin tullut, Hielm sanoo.

– Kyllä sieltä aika paljon lihaa tulee, varsinkin naudanlihaa. Siinä mielessä on yritettävä kaikin keinoin selvittää missä määrin näiltä ongelmayhtiöiltä on tullut Suomeenkin lihaa.

Sisämarkkinoilla vähän tarkastuksia

Hielm kertoo, että EU:n sisämarkkinat toimivat siten, että kun liha tulee EU:n alueelle, se jaellaan EU:n sisällä aika pienin kontrollein. Luotetaan lähinnä siihen, että lähtömaassa viranomaiset hoitavat valvonnan luotettavasti.

– EU tulee varmasti tarkasti syynäämään, minkälaisia lihoja Brasiliasta on viime aikoina tullut ja mitä on tulossa lähiaikoina, Hielm uskoo.

Hän uumoilee, että luvassa on joitain EU:n laajuisia toimia, mutta mitä ne ovat, on vielä aikaista sanoa.

Hielm muistuttaa, että Suomella on neuvoteltuina tiettyjä vakuuksia, joiden perusteella se voi olla hieman muita jäsenmaita tarkempi tutkimuksissaan. Käytäntö kuitenkin on pääsääntöisesti, että lihaa tulee sisämarkkinoilta pitkälti suoraan ilman mitään erikoistarkkailua.

– Ongelma on ylipäätään vaikea havaita. Jos tuollainen lihapaketti tulee, niin ei se millään satunnaisotannalla selviä onko se huonoa vai ei.

Kannattaa suosia kotimaista

Suomalaiselle lautaselle brasilialainen liha kulkeutuu todennäköisimmin suurkeittiön tai ravintolan kautta.

– Esimerkiksi suurkeittiöissä ja ravintoloissa käytetään paljon brasilialaista lihaa. Yleensähän siinä ei ole ollut mitään vikaa, ja kun hinta on ollut sopiva, niin sitä on ollut paljon ravintoloissa tarjolla, Hielm sanoo.

Omilla ostopäätöksillä jokainen voi vaikuttaa elintarviketurvallisuuteensa. Hielm suositteleekin kotimaista lihaa, joka on hänen mukaansa huomattavasti brasilialaista tuontilihaa turvallisempaa ja paremmin valvottua.

Lue myös: Brasilian lihaskandaali koskettaa Eurooppaa – Suomessa myynnissä brasilialaista naudan- ja broilerinlihaa

Lue seuraavaksi