yle.fi-etusivu

Meksikon rajalle suunnitellun muurin vaatimukset on julkaistu

Muurin tulee olla korkea, vaikeasti läpäistävä ja maisemaan mukautuva, linjaavat viranomaiset.

Meksikon ja Yhdysvaltojen raja
Yhdysvaltain ja Meksikon välistä raja-aitaa. Mies leikkii koiransa kanssa, sinisellä taivaalla lentää helikopteri.
Vaalilupauksissaan Donald Trump lupasi rakennuttaa Meksikon rajalle ”korkean, kauniin” muurin laitonta siirtolaisuutta estämään. Yhdysvaltain ja Meksikon välistä rajaa on noin 3200 kilometriä, joista yli 1000 km:llä on ennastaan raja-aita.Alejandro Bringas / EPA

Yhdysvaltain keskushallinto on julkaissut tietoja siitä, minkälainen Meksikon rajalle rakennettavan muurin tulee olla. Samalla käynnistyi tarjouskilpailu yhdestä Yhdysvaltain historian suurimmista valtiollisista rakennushankkeista. (siirryt toiseen palveluun)

Muurin tulisi olla yli yhdeksän metrin korkuinen, mutta viranomaiset ilmoittivat, että myös hieman yli kahden metrin korkuiset ehdotukset saatetaan hyväksyä. Muurin tulee olla mahdoton ylittää tikapuilla tai muilla moderneilla kiipeilyvälineillä.

Muurin tulisi olla niin vankka, että sen läpäiseminen ”moukarilla, tunkilla, hakulla, taltalla, akkukäyttöisillä työvälineillä, hitsauslaitteella tai vastaavilla työvälineillä” kestäisi ainakin tunnin mutta mielellään pidempään, määritellään tarjouspyynnössä.

Vaatimuksissa mainitaan myös, että muurin tulisi olla ”esteettisesti miellyttävä väriltään”, sen tulisi mukautua ympäristöön ainakin Yhdysvaltain puolelta. Raja-aidassa voi kuitenkin olla myös läpinäkyvyyttä, jotta rajavartijat voisivat tarkkailla tilannetta Meksikon puolella, linjaavat viranomaiset.

Tulli- ja rajavalvontavirasto vastaa projektista ja tarjoukset tulee jättää sille 29. maaliskuuta mennessä.

Tarjouksista 20 valitaan jatkoon, toisessa vaiheessa rakennuttajat muun muassa erittelevät muuriehdotustensa kustannuksia.

Muurin rakentaminen Meksikon ja Yhdysvaltain väliselle rajalle oli yksi presidentti Donald Trumpin vaalilupauksista.

Lähde: AP