1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bulgaria

Bulgarian ja Turkin välit kiristyvät entisestään

Bulgaria syyttää Turkkia sekaantumisesta maan lähestyviin vaaleihin, joissa on ehdolla ensimmäistä kertaa turkkilaisvähemmistön puolue.

Bulgaria
korkea aita ja vartijoita
Bulgarian rajapoliisi partioi Bulgarian ja Turkin välissä kulkevan aidan edustalla.Vassil Donev / EPA

Bulgarian presidentti Rumen Radev syyttää Turkkia sekaantumisesta maan lähestyviin vaaleihin.

Radev korostaa haluavansa säilyttää hyvät naapurussuhteet, mutta sanoo, että maan on mahdotonta hyväksyä Turkin sekaantumista sen politiikkaan.

Bulgarian ja Turkin väliset jännitteet ovat kasvaneet jo toista viikkoa. Bulgaria on suuttunut Turkin antamasta tuesta Dost-puolueelle, joka on Bulgarian turkkilaisen vähemmistön oma puolue ja ensimmäistä kertaa ehdolla vaaleissa tänä vuonna. Bulgarian hallitus on kutsunut Turkin lähettiläänsä kotiin asian vuoksi.

Bulgariassa asuu Osmanien valtakunnan perintönä 700 000 turkkilaisen vähemmistö.

Lisää valvontaa Turkin vastaiselle rajalle

Bulgaria on ilmoittanut olevansa valmis vahvistamaan valvontaa Turkin vastaisella rajalla estääkseen siirtolaisten saapumisen maahan.

Bulgaria uskoo, että Turkin ja EU:n siirtolaissopimuksen mahdollisen purkautumisen myötä suuri määrä siirtolaisia pyrkisi Bulgariaan.

Bulgaria on jo rakentanut lähes 200 kilometriä pitkän piikkilanka-aidan Turkin vastaiselle rajalle. Bulgaria ilmoitti, että toukokuuhun mennessä aitaa rakennetaan 24 kilometriä lisää.

Useita satoja poliiseja ja sotilaita valvoo jo rajavyöhykettä. Turkin ja Bulgarian välinen raja on 260 kilometriä pitkä.

_Lähde: AFP _

Lue seuraavaksi