Entä kun kuningatar Elisabet kuolee? "London Bridge on alhaalla"

Brittilehti Guardianin laaja artikkeli avaa yksityiskohtaisesti suunnitelmat, jotka on tehty kuningatar Elisabethin kuoleman varalle.

Britannian kuninkaallinen perhe
Kuningatar Elisabet
Andy Rain / EPA

"Ennen aamunkoittoa, yhdeksäntenä päivänä, päivänä jona hautajaiset järjestetään, jalokivet irrotetaan arkusta ja puhdistetaan." Ote on kuin romaanista ja kyseessä onkin fiktio – toistaiseksi.

Brittilehti Guardian julkaisi perjantaina artikkelin (siirryt toiseen palveluun), jossa käydään askel askeleelta läpi tarkasti salassa pidetyt suunnitelmat. Brexitkö? Ehei. Kyseessä on tarkka kuvaus siitä, miten Britannia varautuu kuningattarensa Elisabetin kuolemaan.

Suunnitelmia kuningattaren kuoleman varalle on useita. Ne kaikki alkavat siitä, kuinka kuningatar lopulta kuolee. (Valtaosan mukaan nyt 90-vuotias Elisabet menehtyy lyhytaikaisen sairauden päätteeksi.)

Kuningattaren kuoleman jälkeiset suunnitelmat tunnetaan nimellä "London Bridge". Maan silloiselle pääministerille tapahtuneesta kerrotaankin salattua puhelinjaa pitkin koodilauseella: "London Bridge on alhaalla". Kun kuningatar Elisabetin isä Yrjö VI kuoli 65 vuotta sitten, oli koodina "Hyde Park Corner".

Kun "Hyde Park Corner" hiljeni helmikuun 6. päivänä vuonna 1952, oli Elisabet vasta 25-vuotias.

Britannian kuningasperhe, 12. toukokuuta 1937.
Britannian kuningasperhe kuningas Yrjö VI:n kruunajaisten jälkeen toukokuussa 1937, jolloin 11-vuotiaasta Elisabetista tuli lähin kruununperijä.

Pitkään hallinnut monarkki

Artikkelista selviää sekin, että brittiläiset tv-kanavat ovat jo sopineet asiantuntijoiden haastatteluista yksinoikeudella ja harjoitelleet tilannetta kutsuen kuningatarta nimellä rouva Robinson. Britannian yleisradioyhtiössä BBC:ssä on puolestaan jo kymmenien vuosien ajan käytetty hiljaiset sunnuntaiaamut harjoitellen kuningattaren kuoleman jälkeistä uutisointia keksityillä juonenkäänteillä.

Kuningatar Elisabet II on ollut vallassa pitkään. Niin pitkään, että esimerkiksi maan nykyinen pääministeri, 60-vuotias Theresa May syntyi Elisabetin hallitsemaan monarkiaan. Niin pitkään, että presidentti on ehtinyt vaihtua Yhdysvalloissa 12 kertaa.

Salaisissa tapaamisissa "London Bridgea" käsitellään niin mahdollisena tulevana seremoniana, väistämättömänä tapahtumana kuin tulevana ongelmanakin.

Kun Elisabet II:n valtakausi lopulta päättyy, on tapahtuman merkitys suuri – eikä välttämättä vain briteille itselleen.

– Ympäri maailmaa kaikki odottavat, että hoidamme tämän täydellisesti. Ja sen me teemme, Guardianille nimettömyyden suojassa puhunut ihminen kertoo.

Kun "London Bridge" sortuu, tiedetään monarkiassa ainakin yhdeksän päivän ajan miten toimia.

Kuningatar Elisabetin virkaanastujaiset vuonna 1952
Kuningatar Elisabet II nousi valtaan isänsä Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952.

Guardianin pitkä artikkeli löytyy tämän linkin takaa (siirryt toiseen palveluun).