yle.fi-etusivu

Pääministeri Sipilä: Nyt tarvitaan malttia työmarkkinoilla

Sipilä vetoaa työmakkinajärjestöihin, jotta talouden hyvää kehitystä ei sammutettaisi.

Juha Sipilä
Keskustan pääministeri Juha Sipilä Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa Mikkelissä 18. maaliskuuta
Keskustan pääministeri Juha Sipilä Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa Mikkelissä 18. maaliskuuta Timo Hartikainen / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoo, että hankalalta näyttävä työmarkkinasyksy ei tuhoaisi tähän mennessä saavutettua talouden elpymistä. Yle Radio Suomen "Pääministerin haastattelutunti" -ohjelmassa haastateltu Sipilä toivoi kaikilta malttia.

– Olemme hyvin saaneet työllisyyskehitystä liikkeelle. Talous kasvaa ja työttömyys pienenee. Nyt olisi äärimmäisen tärkeätä, että tätä hyvin alkanutta kehitystä ei nyt syksyllä sammutettaisi.

Hän näkee huolestettuvana Metsäteollisuuden irtautumisen Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta.

– Kyllä nämä viestit ovat huolestuttavia. Metsäteollisuuden irtautumisessa EK:sta jää nähtäväksi, kuinka se näkyy syksyn kierroksissa. Toivottavasti maltti säilyy ja katsotaan kokonaisuutta eikä vain omaa alaa, Sipilä sanoi.

Sipilä toivoi, ettei tilanne häiritsisi vahvistuvaa työllisyyskehitystä. Hän muistutti, että vaikka kehityssuunta on hyvä, paljon on vielä tehtävä eikä "kinttaita saisi pudottaa".

– Nyt pitäisi maltin säilyä, koska edelleen talous on pahasti alijäämäinen ja meidän työllisyysaste poikkeaa hurjasti siitä, mitä se on Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Työllisyyteen konkreettisia toimia

Sipilä lupaa hallituksen puoliväliriihestä konkreettisia toimenpiteitä työllisyyden parantamiseksi. Osa toimista voi olla toteutettavissa nopeastikin.

– Teemme töitä sen eteen, että työtä kannattaa ottaa vastaan ja työn eteen kannattaa liikkua - ja katsomme, mitä voimme tehdä sen vauhdittamiseksi, että työtä syntyy enemmän. Osa toimista on hyvinkin nopeita, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan ensi vuoden budjettipäätökset ovat yksi etappi ja lakien valmistelu vie aikansa, mutta hän vihjaisi myös osan toimista hoituvan "ihan ohjeistuksellakin".

Ministerien määrässä useita vaihtoehtoja

Ministerien lukumäärä hallituksessa ei Sipilän mukaan liity perussuomalaisten tulevaan puoluekokoukseen kesällä. Hän muistutti määrän aprikoinnin alkaneen jo viime kesänä, kun oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) totesi hänen työtaakkansa olevan liian suuri.

Puoliväliriihessä on sitten tarkoitus katsoa kuinka voidaan edetä.

– Eli jaetaanko Lindströmin salkku kahtia ja otetaan yksi ministeri lisää vai tuleeko sitten jokaiselle puolueelle yksi ministeripaikka lisää. Muuten tämä 14 ministerin kokoonpano on toiminut erinomaisen hyvin, Sipilä sanoi.

Yhdeksi ratkaisuksi Sipilä näki myös, että hallituksessa olevia tuplaministeriyksiä purettaisiin kaikkiaan kolme.