Koe uusi yle.fi

Turkki flirttailee jälleen kuolemanrangaistuksen palauttamisella

Presidentti Erdoğan: Merkel käyttää natsimenetelmiä Saksan turkkilaisvähemmistöä vastaan.

Turkki
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vieraili Gallipolin taistelun muistomerkillä lauantaina.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vieraili Gallipolin taistelun muistomerkillä maaliskuussa. EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on nostanut jälleen esille kuolemanrangaistuksen palauttamisen.

Erdoğan sanoi lauantaina odottavansa, että Turkin parlamentti hyväksyy kuolemanrangaistuksen palauttamisen ensi kuun kansanäänestyksen jälkeen. Turkkilaiset äänestävät huhtikuussa uudesta perustuslaista, joka vahvistaa presidentin valtaoikeuksia.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti sunnuntaina, että kuolemanrangaistuksen käyttöön ottaminen johtaisi Turkin EU:n jäsenyysneuvotteluiden päättymiseen. Saksalaislehti Bildin haastattelema Juncker kuvaili kuolemanrangaistusta ”punaiseksi viivaksi” EU:lle.

Turkki luopui kuolemanrangaistuksesta vuonna 2004. Keskustelu kuolemanrangaistuksen palauttamisesta alkoi Turkissa kesän vallankaappausyrityksen jälkeen. Tuomio halutaan palauttaa, jotta sillä voitaisiin rangaista vallankaappausyrityksestä syytettyjä.

EU:n edustajat ovat tehneet monesti selväksi, että Turkin EU-jäsenyyshanke kaatuisi siihen.

Turkki jatkaa natsivertauksia

Turkin ja EU:n välit ovat olleet tavallistakin kireämmät viime viikkoina. Saksassa ja Hollannissa on estetty useiden turkkilaispoliitikkojen vaalitilaisuuksia uuden perustuslain puolesta, mikä on saanut Turkin johdon raivostumaan.

Presidentti Erdoğan on muun muassa käyttänyt natsivertauksia Hollannista ja Saksasta puhuessaan.

Kyseenalaiset vertaukset jatkuivat myös sunnuntaina, kun Erdoğan syytti Saksan liittokansleria Angela Merkeliä natsien menetelmien käyttämisestä Saksan turkkilaisia sekä Turkin ministereitä vastaan.

Erdoğan provosoi Saksaa myös syyttämällä myös saksalais-turkkilaista toimittajaa Denis Yücelia "terroristiagentiksi". Turkki pidätti Die Weltille työskentelevän Yücelin helmikuussa.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sanoi tällä viikolla saksalaislehti Der Spiegelille, että Turkin EU-jäsenyys ei ole koskaan ollut kauempana.

Lähteet: AFP, Reuters