Koe uusi yle.fi

Presidentti Niinistö tasa-arvon päivänä: "Minun on vaikea ymmärtää palkkaeroa miesten ja naisten välillä"

Niinistö puhui yleisölle Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä Kuopiossa.

Tasa-arvon päivä
Sauli Niinistö ja Jenni Haukio saapuvat konserttiin.
Toni Pitkänen / Yle

Suomi on maailman paras maa sukupuolten välisessä tasa-arvossa, hehkutti presidentti Sauli Niinistö maakuntavierailullaan Kuopiossa. Aihe ja ympäristö oli sopiva – tänään liput liehuvat kuopiolaisen Minna Canthin ja tasa-arvon kunniaksi.

Niinistön puhetta kaupungin torille oli tullut kuuntelemaan satoja, yhden arvion mukaan tuhansia ihmisiä. Heille presidentti sanoi Suomen olevan maailman ykkönen "ihan selvästi kaikessa, mikä liittyy tasa-arvoon, naisten asemaan ja tyttöjen asemaan".

– Se ei tarkoita, että elettäisiin täyden tasa-arvon maassa. Ei vielä. Mutta Minna Canthin sanoma on mennyt aika hyvin perille, Niinistö jatkoi aiheesta myöhemmässä lehdistötilaisuudessa.

Suomi on ollut viime vuosina julkaistujen raporttien mukaan muun muassa maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa (siirryt toiseen palveluun) ja maailman paras maa naiselle käydä töissä (siirryt toiseen palveluun). Niinistö tulkitsi Suomen olevan ykkönen, kun eri vertailutietoja katsoo yhdessä.

Juristin maailmassa naisille ja miehille maksetaan samasta tehtävästä samaa palkkaa.

Sauli Niinistö

Nyt Suomen tulisi presidentin mukaan viedä tasa-arvoa eteenpäin maailmalla erityisesti sinne, missä naisten asema on heikko. Niinistö piirsi puheessaan jatkumon naisten huonon asemasta liialliseen väestön kasvuun ja siitä kumpuaviin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen.

Tähän tavoitteeseen tähtää Niinistön mukaan muun muassa YK:n He for she -ohjelma, jossa hän itsekin on mukana.

"Vaikea ymmärtää"

Jenni Haukio puhuu.
Jenni Haukio esitti tasa-arvonpäivän konsertin avajaispuheen.Toni Pitkänen / Yle

Ennen torivierailua presidenttipari osallistui Kuopion Musiikkikeskuksessa Naisten ääni -konserttiin. Siellä tervehdyssanat esitti presidentin sijasta hänen puolisonsa, Jenni Haukio. Kun Haukio mainitsi tästä, yleisö puhkesi spontaaneihin aplodeihin.

Haukio nosti puheessaan yhtenä tasa-arvokysymyksenä palkkaerot miesten ja naisten välille. Myöhemmin presidentti Niinistö sanoi, että hänen on "vaikea ymmärtää sellaista ollenkaan".

– Juristin maailmassa naisille ja miehille maksetaan samasta tehtävästä samaa palkkaa ja sama periaate on myös politiikassa.

Niinistö myönsi, ettei hän tunne tarkkaan tutkimuksia siitä, mistä palkkaero miesten ja naisten välillä koostuu. Hän kuitenkin asetti kysymyksen, voisiko Suomen menestys monessa muussakin asiassa kansainvälisissä vertailussa olla juuri tasa-arvoisen yhteiskunnan ansiota.

Äidin ääni -kuoro esiintyy.
Naisen ääni -konsertissa esiintyi muun muassa Facebookin kautta toisensa löytänyt Äidin ääni -kuoro.Toni Pitkänen / Yle
Marco Hietala ja Sauli Niinistö juttelevat.
Marco Hietala lauloi konsertissa modernisoidun maakuntalaulun Savo's Song yhdessä Jonas and I -yhtyeen kanssa.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle
Sauli Niinistö katselee SDP:n vaalipalloa.
Presidenttipari jututti torilla eturiviin ehtineitä lapsia ennen puheita.Veli-Pekka Hämäläinen
Presidentti Sauli Niinistö tapaa yleisöä Kuopion torilla.
Niinistö sanoi kertovansa vasta loppukeväästä, aikooko hän asettua ehdolle seuraaviin presidentinvaaleihin.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle