Koe uusi yle.fi

Lentolakon sovittelu käynnistyi, osapuolet syyttävät toisiaan sanelusta

Mikäli sovintoesitystä ei synny, lakot jatkuvat keskiviikkona.

politiikka
Lentoaseman turvatarkastus.
Mikäli sopua ei synny lisää lakkoja on luvassa keskiviikkona, torstaina ja perjantaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Lentoalan työehtosopimuskiistan sovittelu aloitettiin taas sunnuntaina puolenpäivän jälkeen. Tunnelmat valtakunnansovittelijan toimistolla ovat kireät. Palvelutyönantajien varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto syyttää työntekijäpuolta sanelusta.

– Tämä kiista ratkeaa kompromissilla, ei sillä, että Ilmailualan unioni ilmoittaa etukäteen lopputuloksen, joka meidän pitää hyväksyä.

Ilmailualan Unionin puheenjohtaja Juhani Haapasaaren myöntää, että sanelua on riittänyt puolin ja toisin.

– Molemmat sanelevat toisilleen ja valtakunnansovittelija sovittelee, Haapasaari sanoo.

Sekä työntekijä- että työnantajapuoli uskoo, että keskiviikkona uhkaava lakko on mahdollista estää, mikäli molempien hyväksymä sovintoesitys syntyy viikonlopun aikana.

Ilmailualan työehtosopimusriita on pitkä ja kiharainen. Finavian omistaman Airpron palveluksessa on iso liuta ammattilaisia, esimerkiksi turvatarkastajia ja matkalaukun käsittelijöitä.

Eri ammattiryhmillä on erilaiset työehtosopimukset. Se aiheuttaa kitkaa. Ilmailualan unioinin mukaan Airpron palkat ovat jääneet jälkeen muista yrityksistä.

Valtakunnansovittelija Minna Helle myöntää, että neuvottelut ovat olleet poikkeuksellisen vaikeat.

– Näitä neuvotteluja on leimannut jyrkkyys ja periaatteellisuus, mutta tämä ei ratkea mitenkään muuten kuin neuvottelemalla sellainen ratkaisu, joka sopii molemmille osapuolille.

Ilmailualan unioni hylkäsi valtakunnansovittelijan edellisen sovintoesityksen, koska se oli liiton mukaan epätasa-arvoinen. Se olisi puheenjohtaja Haapasaaren mukaan suosinut miesvaltaisia aloja, kuten matkatavaran käsittelijöitä ja syrjinyt naisvaltaisia aloja.