Syyrian pääkaupungin liepeillä poikkeuksellisen kiivaita taisteluita

Kapinalliset aloittivat aamulla yllätyshyökkäyksen Itä-Damaskoksessa.

Syyria
Syyrialaiset sotilaat tutkivat itsemurhaiskun jälkiä keskiviikkona Damaskoksessa.
Syyrialaiset sotilaat tutkivat itsemurhaiskun jälkiä keskiviikkona Damaskoksessa. Yussef Badawi / EPA

Syyrian kapinalliset aloittivat sunnuntaina yllätyshyökkäyksen pääkaupunki Damaskoksen itäosassa. Hyökkäyksen takana ovat aiemmin al-Qaidaan kuulunut aseellinen ryhmä Fateh al-Shamin rintama sekä maallistuneemmat kapinnallisjoukot.

Taistelijat olivat aloittaneet hyökkäyksen varhain sunnuntaiaamuna pommi-iskuilla. Uutistoimisto Reutersin mukaan kapinalliset yrittävät hyökkäyksellä uhmata Syyrian armeijan saartoa kapinallisten hallussa olevien alueiden ympärillä.

He onnistuivat valtaamaan muutamia rakennuksia Jobarin alueella sekä osan suuresta bussiasemasta. Jobar on ollut jakautunut jo pitkään hallituksen ja kapinallisten hallitsemiin osiin.

Damaskoksessa saattoi kuulla tykistötulen ja tarkka-ampujien tulituksen äänet. Syyrian armeija on lähettänyt alueelle lisää joukkoja. Paikalliset kertoivat nähneensä Syyrian armeijan panssarivaunujen liikkuvan alueelle päin.

Verinen viikko Damaskoksessa

Viikko on ollut Syyrian pääkaupungissa poikkeuksellisen levoton, sillä vasta keskiviikkona yli 50 ihmistä kuoli kahdessa itsemurhaiskussa Damaskoksessa.

Syyriassa on käyty jo vuosia sisällissotaa, mutta pääkaupunki Damaskos on ollut suhteellisen turvallinen. Pääkaupunki on pysynyt pääosin Syyrian hallituksen hallinnassa, vaikka etenkin sen esikaupunkialueilla on ollut raskaita taisteluita läpi sodan.

Tässä kuussa tulee kuluneeksi kuusi vuotta Syyrian kansannousun alkamisesta. Liikehdintä johti lopulta veriseen sisällissotaan.

Syyrian kapinalliset ja armeija sopivat joulukuussa tulitauosta, mutta taistelut ovat jatkuneet siitä huolimatta. Syyrian rauhanneuvotteluiden on määrä jatkua pian Geneven kaupungissa Sveitsissä.

Lähteet: AFP, Reuters