1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Benjamin Netanjahu

Israelin pääministeri uhkaa uusilla vaaleilla

Kiista yleisradiosta jakaa Israelin hallitusta. Samalla pääministeri Netanjahua uhkaa itseään kaksi poliisitutkintaa.

Talousministeri Moshe Kahlon (vas.) ja pääministeri Benjamin Netanjahu keskustelivat tammikuussa 2016. Kuva: Amir Cohen / EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu väläytti viikonloppuna hallituskumppaneilleen ennenaikaisten vaalien mahdollisuutta. Kiistan syynä ovat hallituksen erimielisyydet uudesta yleisradioyhtiöstä.

Netanjahu haluaa perua päätöksen uuden yleisradioyhtiön perustamisesta. Israelilaislehti Haaretzin mukaan (siirryt toiseen palveluun)Netanjahu oli ehtinyt sopia jo asiasta valtiovarainministeri Moshe Kahlonin kanssa, mutta nyt pääministeri on ilmoittanut muuttaneensa mieltään.

Israelilaisten medioiden mukaan Netanjahu uhkasi hallituskumppaneitaan hallituksen hajottamisella, jos Kahlon ei taivu. Kahlon johtaa keskustaoikeistolaista Kulanu-puoluetta.

Netanjahu on perustellut mielensä muuttumista muun muassa työpaikkojen menetyksellä, kun nykyisen yleisradioyhtiön työntekijöitä mahdollisesti irtisanotaan. Hän matkusti sunnuntaina vierailulle Kiinaan.

Israelin uuden yleisradion on tarkoitus aloittaa toimintansa huhtikuun lopussa. Sen tarkoituksena on uudistaa Israelin yleisradiotoimintaa, joka on menettänyt katsojiaan yksityisille kanaville.

Poliisilla käynnissä kaksi tutkintaa Netanjahuun liittyen

Osa Israelin politiikan kommentaattoreista tosin uskoo, että Netanjahu yrittää vältellä häneen kohdistuvia poliisitutkintoja lietsomalla poliittista kriisiä. Poliisi on kuulustellut Netanjahua viime viikkoina useasti.

Toinen tutkinta liittyy lahjuksiin. Poliisi tutkii, onko Netanjahu vastaanottanut lahjuksia. Toisen epäilyn mukaan Netanjahu olisi lupaillut israelilaiselle lehdelle määräävänsä rajoituksia sen kilpailijoille vastineeksi myönteisestä uutisoinnista.

Syyttäjän odotetaan päättävän lähiviikkoina, nostetaanko Netanjahua vastaan syytteitä. Netanjahu on kiistänyt epäilyt. Jos Netanjahua vastaan nostetaan syytteet, se saattaa horjuttaa hallitusta.

Israelin edellisistä vaaleista on kulunut vasta kaksi vuotta. Seuraavat vaalit on määrä järjestää marraskuussa 2019. Useiden Netanjahun puoluetovereiden kerrotaan vastustavan ennenaikaisia vaaleja.