yle.fi-etusivu

Saksa: Turkki on mennyt liian pitkälle natsivertauksissa

Turkin presidentti syytti liittokansleri Angela Merkeliä natsien menetelmien käytöstä.

Turkki
Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel
Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sanoi Turkin menneen liian pitkälle natsivertauksissaan. Felipe Truebe / EPA

Saksan ja Turkin väliset jännitteet eivät näytä heltymisen merkkejä. Saksa varoitti sunnuntaina, että Turkki on mennyt jo liian pitkälle natsivertauksissaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan syytti sunnuntaina liittokansleri Angela Merkeliä natsien menetelmien käytöstä Saksassa asuvia turkkilaisia sekä turkkilaisia ministereitä kohtaan. Erdoğan on tehnyt vastaavia vertauksia aiemminkin viime viikkoina.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel kuvasi puheita järkyttäviksi.

– Me olemme suvaitsevaisia, mutta emme tyhmiä. Siksi olen antanut turkkilaisen kollegani ymmärtää hyvin selvästi, että tässä on ylitetty raja, Gabriel sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Gabriel kommentoi aiemmin tällä viikolla Turkin olevan kauempana kuin koskaan EU-jäsenyydestä.

Kiista kampanjoinnista Euroopassa hiertää

Turkin ja EU:n suhteet ovat olleet jo pitkään vaikeat, mutta viime viikkoina jännitteet ovat kasvaneet entisestään. Uusimpana käänteenä Turkki on hermostunut noin 30 000 ihmistä keränneestä mielenosoituksesta, joka Saksassa järjestettiin kurdien puolesta.

Protesti järjestettiin viikonloppuna Frankfurtissa. Osa mielenosoittajista oli kantanut aseellisen kurdijärjestö PKK:n lippuja. Turkin armeija sotii PKK:n kanssa, mutta myös EU pitää PKK:ta terroristijärjestönä.

Euroopan ja Turkin välejä on koetellut myös turkkilaispoliittikkojen kampanjointiin liittyvä kiista.

Turkissa järjestetään huhtikuussa kansanäänestys uudesta perustuslaista, joka kasvattaisi presidentin valtaoikeuksia. Useat turkkilaisministerit ovat pyrkineet Euroopan maihin kampanjoimaan, jotta Euroopassa asuvat turkkilaiset äänestäisivät lain puolesta.

Kampanjatilaisuuksia on peruttu Saksassa ja Hollannissa, mikä on saanut Turkin johdon raivostumaan. Erdoğanin hallinnon on epäilty myös kärjistäneen konfliktia Euroopan maiden kanssa, koska se hyödyttäisi kampanjointia uuden perustuslain puolesta.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan Sedat Suna / EPA

Lähteet: AFP