Maailman paras opettaja työskentelee eristäytyneessä inuittikylässä

Kanadalainen Maggie McDonnell valittiin maailman parhaaksi opettajaksi Dubaissa sunnuntaina järjestetyssä palkintoseremoniassa.

opettajat
Maggie McDonnell on valittu maailman parhaaksi opettajaksi vuonna 2017. Kuva: Varkey Foundation
Kuva: Varkey Foundation

Arvostetun Global Teacher Prize (siirryt toiseen palveluun) –opetuspalkinnon saajaksi on valittu kanadalainen opettaja Maggie McDonnell.

Palkinto on arvoltaan miljoona Yhdysvaltain dollaria ja siitä on tullut yksi maailman arvostetuimmista opetuspalkinnoista, niin kutsuttu opettajien Nobel-palkinto.

Maggie McDonnell työskentelee opettajana Kanadassa, Quebecin provinssin pohjoiskulmassa sijaitsevassa Salluitin kylässä. Noin 1 300 asukkaan inuittikylä on lumen ja jään keskellä eristäytynyt, vailla maanteitä, saavutettavissa vain ilmateitse.

McDonnell valittiin palkinnon saajaksi ratkaisukeskeisellä opetustavallaan, joka on hyödyttänyt vahvasti niin oppilaita kuin koko kyläyhteisöä. Opetusmetodikseen hän on kehittänyt kolmen kohdan elämäntaito-ohjelman, joka koostuu motivoinnista, lahjakkuuksien tunnistamisesta ja positiivisesta vahvistamisesta.

Ohjelma on suunniteltu kaikille oppilaille, mutta erityisesti tytöille, jotka kokevat tulevaisuutensa lohduttomana.

Hyötyä koko kyläyhteisölle

Salluitin eristäytyneen yhteisön kokema taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus näkyy monina ongelmina, kuten korkeina itsemurhalukuina, päihteidenkäyttönä, teiniraskauksina ja terveysongelmina, esimerkiksi ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen lisääntymisenä.

Maggie McDonnell on yhdessä oppilaidensa kanssa perustanut kylään kuntosalin, joka on tarkoitettu kaikkien asukkaiden virkistykseksi. Lisäksi kylässä toimii opiskelijoiden voimin kyläkeittiö, jossa opiskellaan ruoanlaittoa ja myydään terveellistä sekä ravitsevaa ruokaa asiakkaille.

Kylässä pyöritetään myös opiskelijavoimin kirpputoria, jossa nuoret oppivat yrittäjyyttä ja asiakaspalvelussa tarvittavia taitoja.

Maggie McDonnell valittiin maailman parhaaksi opettajaksi Dubaissa sunnuntaina järjestetyssä palkintoseremoniassa. Voittajan nimen ilmoitti ranskalainen astronautti Thomas Pasquet kansainväliseltä avaruusasemalta.

Varkey-säätiön vuosittain myöntämä Global Teacher Prize -opetuspalkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa. Maailman parhaita opettajia seulotaan 150 maasta.

Viime vuonna maailman parhaaksi opettajaksi valittiin palestiinalainen Hanan al-Hroub, joka vieraili Suomessa alkuvuodesta. Finalistien joukossa oli viime vuonna myös suomalainen matematiikanopettaja Maarit Rossi.

Lähteet: AP