Brasilian presidentti tyynnytteli lihakohua kriisikokouksessa

Brasilian presidentti Michel Temer rauhoittelee ostajamaita perjantaina tietoon tulleesta lihaskandaalista. Poliisin mukaan Brasiliasta on tahallisesti päässyt vientiin pilaantunutta naudan- ja siipikarjanlihaa.

Brasilia
Brasilian presidentti Michel Temer (oik.) kriisikokouksessa yhdessä maatalousministeri Blairo Maggin (vas.) kanssa 19. maaliskuuta 2017.
Brasilian presidentti Michel Temer (oik.) kriisikokouksessa yhdessä maatalousministeri Blairo Maggin (vas.) kanssa 19. maaliskuuta 2017.Evaristo Sa / AFP

Presidentti Michel Temer järjesti sunnuntaina kriisikokouksen pääkaupungissa Brasiliassa, jonne hän kutsui tärkeimpien lihanvientimaiden suurlähettiläitä.

Temer myönsi perjantaina ilmi tulleen lihaskandaalin olevan suuri huolenaihe, mutta sanoi ongelman koskevan Brasilian lihateollisuudessa kuitenkin vain hyvin pientä osaa. Hänen mukaansa poliisin tekemät ratsiat koskivat ainoastaan 21 lihantuotantolaitosta maan yli 4 800:sta.

– Väitteet väärinkäytöksistä koskevat vain 21 laitosyksikköä. Niistäkin vain kuusi oli vienyt lihaa ulkomaille viimeisen 60 päivän sisällä, Temer sanoi.

Lisäksi Brasilian yli 11 000 terveystarkastajasta vain 33 on tutkinnan alaisena.

Temer vakuutti maansa elintarvikevalvonnan järjestelmän olevan maailman arvostetuimpia ja vakuutti luottamustaan brasilialaisten lihatuotteiden laatuun.

Myös maatalousministeriön korkea virkamies Luis Eduardo Pacifici Rangel on vakuuttanut, ettei lihaskandaalista ole riskiä kuluttajille eikä viennille.

– Hygieniariskiä ei ole, hän vakuutti viikonloppuna.

Brasilia vie lihaa yli 150 maahan, muun muassa EU-alueelle, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

Kriisikokous pihviravintolassa

Presidentti kutsui kriisikokouksen päätteeksi suurlähettiläät perinteiseen braslialaiseen pihviravintolaan aterian äärelle.

– Jos hyväksytte kutsun olisimme todella iloisia, presidentti sanoi hymyillen kokousvierailleen.

Brasilian presidentti Michel Temer (keskellä) tarjosi kriisikokouksen jälkeen ostajamaiden suurlähettiläille kulinaristisen elämyksen pihviravintolassa.
Brasilian presidentti Michel Temer (keskellä) tarjosi kriisikokouksen jälkeen ostajamaiden suurlähettiläille kulinaristisen elämyksen pihviravintolassa.Joédson Alves / EPA

Uutistoimisto AFP:n mukaan symboliseen kokouksen jatkopaikkaan lupautui lähtemään 19 suurlähettilästä 33:sta.

Epäiltyä lahjontaa ja väärentämistä

Brasilian poliisi teki perjantaina iskuja lihantuotantolaitoksiin ja pidätti yli 30 ihmistä epäiltynä väärinkäytöksistä ja korruptiosta.

Laajasta lahjonnasta on epäiltynä maan kaksi suurinta lihantuottajaa JBS ja BRF sekä pienempiä tuottajia.

Lihantuottajien epäillään lahjoneen niin terveysviranomaisia kuin poliitikkojakin, jotta nämä eivät huomioisi epähygieenisiä toimia kuten mädäntyneen lihan prosessointia ja salmonellaa sisältävän lihan vientiä ulkomaille, kertoi Brasilian poliisi.

Poliisi ilmoitti tarkastuksissa käyneen lisäksi ilmi, että yritykset ovat väärentäneet tuotteiden sertifikaatteja. Muun muassa Eurooppaan, Kiinaan ja Lähi-itään vietävien lihatuotteiden asiakirjoja on väärennetty.

Lähteet: Reuters, AFP