1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumivyöryt

Lumivyöry lähellä kolmen valtakunnan rajapyykkiä Käsivarren Lapissa – norjalainen kelkkaseurue kaivoi yhden kelkkailijan pois lumen alta

Vyöry sattui kelkkareittien ulkopuolella.

Kilpisjärven alueen maisemia. Kuva: Jouko Pappila

Norjalainen 11-henkinen moottorikelkkaseurue joutui lumivyöryyn sunnuntai-iltapäivällä Ruotsin puolella, vajaan kilometrin päässä kolmen valtakunnan rajapyykistä. Yksi kelkkailijoista jäi lumen alle ja pelastustyöhön hälytettiin Kilpisjärven vapaapalokunta Enontekiöltä. Apua hälytettiin myös Norjasta, mutta Kilpisjärvi oli lähimpänä tapatumapaikkaa.

Kun VPK:n partio oli lähestymässä tapahtumapaikkaa, tulivat norjalaiset jo kelkoillaan vastaan. He kertoivat onnistuneensa kaivamaan yhden kelkkailijan lumen alta, noin metrin syvyydestä, eivätkä tarvinneet enää apua. Vyöryn alle jäänyt ei loukkaantunut.

– Nämä kelkkailijat ilmoittivat etteivät he mitään hoitoa tarvitse, ja antoivat omat yhteystietonsa, palotarkastaja Pohto Kirkkala kertoo.

Kirkkalan mukaan seurue oli kelkkaillut Ruotsin puolella omatoimisesti ja kelkkareittien ulkopuolella. Vyöry sattui Duoibaltunturin rinteellä, joka on Kirkkalan tiedon mukaan suosittu kelkkailupaikka, ja jossa sattuu usein lumivyöryjä.

– Siellä on välillä ollut kelkkailukieltoa, mutta tämän hetken kiellosta ei ole tietoa, Kirkkala sanoo.

Kilpisjärvellä majoittuu talvisin runsain joukoin norjalaisia, jotka tulevat alueelle kelkkailemaan. Norjan puolella moottorikelkkailua on rajoitettu Suomea tarkemmin.

– Ruotsin säännöistä en tällä hetkellä tiedä, että olivatko he luvallisella alueella vai ei, Kirkkala sanoo.