Tutkija: Trumpin budjetti tarjoaa köyhille vain "lämmintä kättä"

Yhdysvaltain tutkimukseen perehtynyt Benita Heiskanen sanoo, että jos Trump vetää rahoitusta pois YK:lta, nykyiseen maailmanjärjestykseen tulee muutos.

Donald Trump
Benita Heiskanen
Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen Turun yliopistosta pohtii presidentti Donald Trumpin budjettiesityksen vaikutuksia Yhdysvaltainja maailman köyhiin ihmisiin.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin budjettiesitys tarjoaa maan köyhimmille vain "lämmintä kättä", arvioi Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen Turun yliopistosta.

Onhan se aika kova linjanveto ottaen huomioon, mitä hän lupasi äänestäjilleen.

Benita Heiskanen

– Palvelut, joita on tuotettu nimenomaan vähävaraisimmille ja vanhuksille ja ylipäänsä sosiaalietuudet vedetään nyt aika kautta rantain leikkurille, Heiskanen sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Trump sai paljon ääniä juuri maaseudun köyhissä kunnissa ja pikkukaupungeissa.

– Onhan se aika kova linjanveto ottaen huomioon, mitä hän lupasi äänestäjilleen, Heiskanen pohti.

Heiskanen tosin huomautti, että mikäli Trumpin Meksikon rajalle suunnittelema muurihanke toteutuisi, se saattaisi tuoda työpaikkoja niin sanotun ruostevyöhykkeen asukkaille. Ruostevyöhykkeellä tarkoitetaan Yhdysvaltain koillisosassa olevia osavaltioita, jotka kärsivät teollisuuden näivettymisestä ja korkeasta työttömyydestä.

"Maailmanjärjestykseen tulee muutos"

Budjettiesityksessä leikataan rajusti myös Yhdysvaltain ulkoministeriön budjettia. Trump haluaa leikata menoja erityisesti vähentämällä Yhdysvaltojen rahoitusta YK:lle, joka kamppailee rahaongelmien kanssa jo nyt.

Tällaiseen maailmanjärjestykseen, mihin olemme tottunet, tulee muutos.

Benita Heiskanen

Heiskasen mukaan kyseessä on merkittävä asia.

– Jos Yhdysvallat vetää nyt rahat pois, se tarkoittaa käytännössä ja symbolisesti sitä, että tällaiseen maailmanjärjestykseen, mihin olemme tottunet, tulee muutos, Heiskanen pohti.

Trumpin budjettiesitys on vasta ehdotus, joka siirtyy seuraavaksi kongressin käsittelyyn. Kongressi todennäköisesti tekee muutoksia ainakin joihinkin Trumpin esityksiin.