Koe uusi yle.fi

Outo tapaus Inarin Saariselällä: Saunaosaston palo oli sammutettu ja palokunta poistunut, pian liekit söivät koko paritalon

Talon rakenteet tarkistettiin lämpökameralla ennen kuin palokunta lähti paikalta.

tulipalot
Tulipalo Saariselkä Inari
Lapin pelastuslaitos, Inari

Tulipalo paritalon huoneistossa Saariselän hiihtokeskuksessa Inarissa syttyi lauantaina alkuillasta kello 19 aikoihin. Huoneistossa oli tuolloin asukkaita ja palo havaittiin saunaosastossa.

Inarin palopäällikkö Jukka Harmanen kertoo, että saunapalo saatiin sammumaan ripeästi. Palo pysyi saunatiloissa, mutta savua levisi huoneistoon ja myös paritalon toiseen huoneistoon.

Sammutustöissä oli Saariselän VPK ja yksiköt Ivalosta, yhteensä kolme sammutusautoa ja yksi säiliöauto.

Kun palo oli sammutettu, tarkistivat palomiehet talon rakenteet ja yläpohjan lämpökameralla, eikä kyteviä kohtia löytynyt. Pois lähdettiin kello 20 jälkeen. Huoneiston asukkaat siirtyivät toiseen majapaikkaan.

Palopaikan jälkivartiointi jäi kiinteistöhuollon työntekijälle, joka myöhemmin jossakin vaiheessa poistui talon luota.

Kaikki piti olla kunnossa

Yhdellä Ivalon palomiehistä oli jäänyt lapio palopaikalle ja hän soitti Saariselän yksikön palomiehen hakemaan sen pois palopaikalta. Harmanen kertoo kokeneen palomiehen käyneen paritalolla, ja kaikki näytti silloin normaalilta.

Vain 20 minuuttia siitä hetkestä paritalo oli ilmiliekeissä ja palokunnalle tuli uusi hälytys. Kello oli 22 samana iltana.

Tulipalo Inari Saariselkä
Lumipeite suojasi lähirakennuksia ja maastoa palon leviämiseltä.Lapin pelastuslaitos, Inari

Paikalle tultiin jälleen täydellä kalustolla, mutta mitään ei ollut tehtävissä talon pelastamiseksi. Oli vain suojattava lähialuetta palon leviämiseltä.

Palosta lensi kipinöitä ja suuria palavia kappaleita. Viereiset rakennukset ja maasto olisivat olleet vaarassa ilman lunta ja pakkasta.

– Puut ja maa ovat lumessa ja jäässä, katoilla on noin 70 senttiä lunta, Harmanen kiittelee.

Paritalo tuhoutui täysin tulipalossa. Palopaikalta lähdetiin pois yöllä kolmelta ja paikalle jäi vain jälkivartiointi.

Kahdesta huoneistosta toinen oli tiettävästi yksityisen, toinen yrityksen omistuksessa. Palokunnalla ei ole tietoa palon syttymissyystä. On mahdollista, että syttymissyy on jokin muu kuin aiempi saunapalo. Poliisi tutkii syttymissyytä.

Tulipalo Inari Saariselkä
Koko paritalo tuhoutui.Lapin pelastuslaitos, Inari

Toinen tulipalo samalla kadulla

Ikävä takaisku mietityttää Inarin palopäällikköä. Miten näin pääsi käymään, vaikka palon sammuminen tarkistettiin lämpökameralla, paikalla oli jälkivalvontaa ja palomieskin kävi paikalla vähän ennen täyden palamisen vaihetta.

– Hieman yllättävää, mutta näin se välillä menee, Harmanen huokaisee.

Samalla Tievakadulla syttyi tulipalo myös helmikuussa. Tuolloin palo rajoittui seinässä olleeseen termostaattiin ja vahingot jäivät pieniksi.

Lisäksi aiemmin viime viikolla Saariselällä sammutettiin tulipaloa, joka oli syttynyt majoitusrakennuksen liinavaatevarastossa.