1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruokaskandaalit

Evira selvittää tänään: Onko Suomessa mätää brasilialaislihaa?

Elintarviketurvallisuusvirasto ottaa selvää, onko Brasilian skandaalinkäryisistä lihalaitoksista tuotu lihaa Suomeen. Eviran mukaan suomalaisyrityksiin on tullut takavuosina heikkolaatuista brasilialaislihaa.

Ruokaskandaalit
Miedosti grillattu pihvi haarukassa.
Eviran mukaan suomalaisyrityksiin on tullut takavuosina heikkolaatuista brasilialaislihaa.AOP

Maanantain aikana valjennee, kuinka laajalti Brasilian lihaskandaali koskettaa Suomea. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira selvittää maanantaina, onko Suomeen tullut lihaa Brasiliassa suljetuista laitoksista.

– Selvitämme, paljonko Brasiliasta tuodaan lihaa Suomeen ja onko ongelmia ilmennyt. Joitain vuosia sitten suomalaisyritykset ovat omassa laadunvalvonnassaan huomanneet eriä, joissa laatu on heikentynyt. Ne ovat palauttaneet eriä, eivätkä tee enää kauppoja näiden lihantoimittajien kanssa, sanoi Eviran elintarviketurvallisuudesta vastaava johtaja Leena Räsänen Yle Radio Yhden Ykkösaamussa maanantaina.

Räsänen uskoo, että kaikissa yrityksissä ollaan nyt hyvin tietoisia tilanteesta ja tarkastetaan varastoja.

– Yritykset tuskin haluavat ottaa sellaista maineriskiä, että tarjoaisivat pilaantunutta lihaa. Uskoisin, että myös suurtalouskeittiöissä ollaan vastuullisia eikä käytetä lihaa, jonka laatu on heikentynyt.

Viikonvaihteen aikana julkisuuteen vyöryi korruptioepäilyjä Brasilian lihateollisuudesta. Poliisi teki perjantaina iskuja lihantuotantolaitoksiin ja pidätti yli 30 ihmistä epäiltynä väärinkäytöksistä ja korruptiosta. Brasilian presidentti yritti sunnuntaina tyynnytellä kohua. Brasilia vie lihaa yli 150 maahan, muun muassa EU-alueelle, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

Lue seuraavaksi