Pomopako Uberissa – kiistoja, politikointia ja ahdistelua

Nyt kyytipalvelusta lähti toimitusjohtajan oikea käsi. Kahden kuukauden aikana Uber on menettänyt viisi korkean profiilin johtohenkilöä.

jakamistalous
Intialainen tutkii uber-sovellusta autossaan Delhissä.
Taksipalvelu Uberia käytetään eri puolilla maailmaa, tässä kuvassa Intian Delhissä 2015.Harish Tyagi / EPA

Taksipalvelu Uberissa on meneillään johtajien joukkopako. Maailmalla yleistyneen taksisovelluksen johdon jättää nyt apulaisjohtaja Jeff Jones. Hän on työskennellyt kiistellyn toimitusjohtaja Travis Kalanickin kakkosmiehenä.

Syyksi lähtöönsä Jones sanoo, että hän ei sopinut yhtiöön. Jones ehti olla Uberin palveluksessa puolisen vuotta.

– On selvää, että uraani ohjanneet johtamistapa ja näkemykset eivät ole linjassa sen kanssa, mitä olen nähnyt ja kokenut Uberissa. En voi enää jatkaa, hän sanoo uutistoimisto Reutersille toimittamassaan lausunnossa.

Samaan aikaan Uberin kartta- ja yritystoimintojen varajohtaja Brian McClendon on ilmoittanut, että lähtee maaliskuussa yhtiöstä ryhtyäkseen politiikkaan. Hän sanoo pysyvänsä Uberin neuvonantajana.

Aiemmin kolme isoa pomoa on jättänyt taksipalvelun joko omasta halustaan tai tahtomattaan lyhyessä ajassa. Tekninen johtaja Amit Singhal joutui eroamaan helmikuussa seksuaaliseen häirintään liittyvien syytösten takia. Ne olivat perua hänen edellisestä työpaikastaan Googlessa. Maaliskuussa laivan ovat jättäneet lisäksi tuote- ja kasvujohtaja Ed Baker sekä tunnettu turvallisuustutkija Charlie Miller.

Skandaalien suma

Uber on pitkään tunnettu uhmakkaana ja anteeksipyytelemättömänä start up -yrityksenä, jota viime aikoina on alkanut vaivata pieni skandaalien suma. Kun entinen työntekijä kirjoitti helmikuussa blogissa seksuaalisen ahdistelun yleisyydestä Uberissa, asiaa alkoi tutkia Yhdysvaltain entinen oikeusministeri Eric Holder yhtiön sisällä.

Pian sen jälkeen uutistoimisto Bloomberg julkaisi videon, jossa toimitusjohtaja Kalanick ojentaa palkkaleikkauksista valittanutta Uber-kuskia. Kalanick pyysi läksytystä julkisesti anteeksi.

Maaliskuussa on paljastunut myös Uberin käyttämä salainen teknologiaohjelma, joka piilottaa kuskit viranomaisilta niissä maailman kolkissa, joissa Uber on pannassa. Uber sanoo nyt kieltäneensä ohjelman käyttämisen.

Kirsikkana kakun päällä Uber on joutumassa oikeuteen, kun Googlen emoyhtiö Alphabet sanoo taksipalvelun varastaneen siltä itseohjautuvien autojen suunnittelutietoja. Uberin mukaan Alphabetin väite ei ole totta.

Lähde: Reuters