Avaako FBI:n johtaja vihdoin suunsa Trumpista ja Venäjästä? Live kello 16

FBI:n ja NSA:n johtajien odotetaan tuovan lisätietoa presidentti Trumpin Venäjä-suhteisiin ja Trumpin väitteisiin presidentti Obaman määräämästä salakuuntelusta.

Donald Trump
Donald Trump

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ja kansallisen turvallisuuspalvelu NSA:n johtajat ovat maanantaina ensimmäistä kertaa edustajainhuoneen kuultavana presidentti Trumpin väitetyistä Venäjä-yhteyksistä.

Voit seurata kuulemista Ylen verkkosivuilla kello 16 alkaen Suomen aikaa. Kuulemisen on määrä jatkua kello 19:ään asti.

Tilaisuuden odotetaan viimein valottavan kuukausia vellonutta keskustelua presidentti Donald Trumpin suhteista Venäjän johtoon.

Samalla FBI:n johtaja James Comey ja NSA:n Mike Rogers vastaavat edustajainhuoneen tiedustelukomitean kysymyksiin koskien Trumpin esittämiä salakuunteluväitteitä. Trump on väittänyt presidentti Barack Obaman salakuunnelleen häntä vaalikampanjan aikaan.

Mistä kuulemisessa on kyse?

Tammikuussa Yhdysvaltain tiedustelupalvelut kertoivat raportista, jonka mukaan Venäjä sekaantui Yhdysvaltain presidentin vaaleihin muun muassa hakkeroimalla demokraattipuolueen tietokoneita.

Lisäksi julkisuuteen on vuodettu raportteja, joiden mukaan Trumpilla ja hänen kampanjaväellään on ollut arveluttavan läheiset suhteet Venäjään. Kohun taustoista voit lukea lisää täältä.

Tiedustelupalvelut eivät toistaiseksi ole pystyneet vahvistamaan pitävästi väitteiden todenperäisyyttä. Ne ovat kuitenkin pitäneet tietolähteitään riittävän luotettava, jotta tiedot on ollut syytä saattaa maan johdon tietoon.

Mitä FBI on sanonut?

Yhdysvaltalaismediat ovat kertoneet, että liittovaltion poliisi FBI ja oikeusministeriö tutkivat väitteitä Trumpin Venäjä-yhteyksistä. FBI:n johtaja James Comey ei ole suostunut puhumaan tutkinnasta julkisesti.

Kuulemisessa hänen odotetaan viimein valottavan asiaa.

Demokraatit ovat syyttäneet Comeya puolueellisuudesta, sillä vaalien alla hän toi esiin demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostitutkinnan. Jos Comey yhä kieltäytyy kommentoimasta, kriitikot saavat lisää vettä myllyynsä.

Mitkä ovat uusimmat käänteet?

Kongressin tiedustelukomitean puheenjohtaja republikaanien Devin Nunes sanoi sunnuntaina, ettei heillä toistaiseksi ole mitään todisteita Trumpin ja Venäjän väitetyistä sopimuksista.

Näyttöä ei ole siitäkään, että Obama olisi salakuunnellut Trumpia, Nunes sanoi.

Presidentti Trump on kutsunut väitteitä valeuutisiksi ja kiistänyt kaikki väitetyt yhteydet Venäjän johtoon.

Mitä kuulemiselta odotetaan?

On odotettavaa, että demokraattiedustajat hiillostavat johtajakaksikkoa Trumpista ja Venäjästä. Kiinnostavaa on seurata, lähtevätkö republikaaniedustajat peliin mukaan astuen näin Valkoisen talon varpaille.

Todennäköistä on, että republikaanien kysymykset keskittyvät pitkälti siihen, miten tietoa käynnissä olevista tutkinnoista on vuotanut tiedotusvälineille.

AFP, AP