Vangit lukevat lapsilleen satuja videon välityksellä – "Tämä tuo yhteyden lapseen, vaikka olen vankilassa"

Turun kaupunginkirjaston kanssa toteutettava yhteistyö lähentää vangin ja lapsen välistä yhteyttä.

vangit
Vangit lukevat iltasatuja lapsille
Petra Ristola / Yle

Jessen poika tietää, missä isän lukemia satuja säilytetään. Poika kiikuttaa kirjan ja kauko-ohjaimen äidilleen, ja äiti tietää, että lapsi haluaa kuulla sadun isänsä lukemana.

Turun vankilassa tuomiotaan istuva Jesse on lukenut jo kolme kirjaa taaperoikäiselle lapselleen. Tällä kertaa vuorossa on Tessu ja hirviö -kirja.

– Kirjan lukeminen on ollut aika iso juttu, Jesse sanoo.

Vanki lukee sadun tabletille ja satuvideo tallennetaan muistitikulle. Muistitikku lähetetään kotiin yhdessä luetun satukirjan kanssa. Satukirjat ovat Turun kaupunginkirjaston poistokirjoja.

– Tämä tuo yhteyden lapseen, vaikka olen täällä. Kyllä tämä antaa meidän suhteelle jotakin. Ettei pääse unohtumaan, Jesse sanoo.

"Lapset ovat olleet tosi innoissaan sadusta"

Turun vankilan kirjastossa on hiljainen, mutta vapautunut tunnelma. Turun kaupunginkirjaston projektisuunnittelija Irmeli Malka-Kannisto asettaa tablettitietokonetta valmiiksi Jukan eteen.

– Katso sitten itse, että näyt siinä kuvassa hyvin. Ja ilmoita, kun aloitat, niin en sitten yski tässä, Irmeli sanoo Jukalle.

Moikka lapset. Jatketaan siitä mihin viimeksi jäätiin. Dusty laskeutui pelastusaseman kentälle, mutta kukaan ei kiinnittänyt siihen mitään huomiota...

"Jukka"

Jukka avaa satukirjan ja painaa tabletista rec-nappulaa.

– Moikka lapset. Jatketaan siitä mihin viimeksi jäätiin. Dusty laskeutui pelastusaseman kentälle, mutta kukaan ei kiinnittänyt siihen mitään huomiota.

Jukka lukee lapsilleen Lentsikat 2 -kirjaa. Kotona satua odottavat kaksi alle 10-vuotiasta lasta.

– Lapset ovat olleet tosi innoissaan sadusta. Jopa vanhemmat lapset ovat kuunnelleet satua, Jukka kertoo lukemisen jälkeen.

.

Vangit lukevat iltasatuja lapsille
Petra Ristola / Yle

Sopii suljettujen osastojen vangeille

Vangit ovat lähteneet hyvin mukaan projektiiin, jossa vanki lukee lapselleen satuja videon välityksellä. Rikosseuraamuslaitoksen rahoittamassa projektissa Turun kaupunginkirjaston projektisuunnittelija Irmeli Malka-Kannisto kiertää yhdeksässä eri vankilassa Etelä- ja Länsi-Suomen alueella tekemässä satuvideoita vankien kanssa.

– Tämä on tällainen vangin ja lapsen välinen juttu. Se sopii hyvin suljetuille osastoille, joissa yhteydenpito kotiin on rajallista, Irmeli Malka-Kannisto sanoo.

Olen saanut palautetta eräältä isältä, että poika menee joka ilta television ääreen ja huutaa "isi, isi".

Irmeli Malka-Kannisto

Malka-Kannisto käy tekemässä videoita Helsingin, Huittisten, Hämeenlinnan, Jokelan, Kylmäkosken, Käyrän, Köyliön, Riihimäen ja Turun vankiloissa. Mukana on tähän mennessä ollut 80 vankia, pääasiassa isiä ja isoisiä. Projekti lähentää vangin ja lasten välistä yhteyttä.

– Olen saanut palautetta eräältä isältä, että poika menee joka ilta television ääreen ja huutaa “isi, isi!”, Malka-Kannisto sanoo.

"Ei ole helppoa olla erossa heistä"

Jukka saa luettua sadun tabletille. Irmeli Malka-Kannisto varmistaa, että Jukka on tyytyväinen lopputulokseen. Sen jälkeen Malka-Kannisto siirtää videon muistitikulle.

Sadun lukeminen tabletille ei ole helppoa puuhaa. Tarinaan voi olla joskus vaikea heittäytyä, kun tiedostaa, että on vankilassa. Tunnelma ei ole samanlainen kuin jos satua lukisi kotona.

– Jos lapsi kuuntelisi lähellä, tekisin kaikenlaisia ääniä lukemisen lisäksi, Jukka sanoo.

Lapsia tässä ajatellaan, että heillä olisi jonkinlainen yhteys isään.

"Jukka"

Jukan mielestä tärkeintä on lukiessa keskittää ajatukset lapsiin.

– Ei ole helppoa olla erossa heistä, mutta se yhteys on tärkeä. Lapsia tässä ajatellaan, että heillä olisi jonkinlainen yhteys isään, Jukka sanoo.

Iltasatuja lapsille on osa Kirjastosta juuret elämään -hanketta, jossa Turun kaupunginkirjasto tekee yhteistyötä vankiloiden kanssa. Hankkeen puitteissa vangeille esimerkiksi järjestetään lukupiirejä ja opetetaan tiedonhakua niissä vankiloissa, joissa netin käyttö on mahdollista.

Jessen ja Jukan nimet on muutettu.

Juttuun korjattu 23.3. kello 15:51, että projektia rahoittaa rikosseuraamuslaitos ei oikeusministeriö.