yle.fi-etusivu

Heikko talous- ja työllisyystilanne pitävät Savonlinnan valtuustoa varpaillaan tulevallakin kaudella

Savonlinnassa odotetaan hallituksen kompensoivan Opettajankoulutuslaitoksen lähtöä ainakin uusilla koulutuspaikoilla.

kuntavaalit
Savonlinnan kaupungintalo
Jarmo Nuotio / Yle

Savonlinnan talous on jo pitkään ollut kurimuksessa, ja kuluvalla valtuustokaudella on tehty mittavia sopeutustoimia. Nyt puolueet kääntävät katseen valtion suuntaan: Opettajankoulutuslaitoksen lähdöstä johtuvien vaikutusten kompensoinnista odotetaan päätöksiä hallituksen kehysriihessä huhtikuun lopussa.

Kompensaatioryhmältä odotetaan, ja todennäköisesti myös saadaan, lisää koulutuspaikkoja lähtevien tilalle. Mutta heikon työllisyystilanteen kohentamiseksi Savonlinnan pitäisi myös itse luoda lisää yrityksiä ja työpaikkoja. Työttömyysprosentti on tällä hetkellä 16,6 prosenttia.

Keskusta panostaisi yritysmarkkinointiin ja tarjoaisi yrityksille tiloja. SDP:n mukaan tärkeää on rohkea ja yrityslähtöinen kaavoitus sekä onnistunut edunvalvonta. Kokoomuksen mukaan seudun yrittäjiä pitäisi kuulla paremmin elinkeinoasioissa.

Perussuomalaiset pudottaisi veroprosenttia ja nopeuttaisi kaavoitusta ja lupien saantia. Vihreät antaisi yrittäjille kunnan joutilaita tiloja omakustannehintaan, kristilliset tarjoaisi starttirahaa ja neuvontapalveluita. Vasemmistoliitto kaavoittaisi yrityksille edullista tonttimaata ja rakentamalla niihin tarvittavan infrastruktuurin valmiiksi.

Savonlinnassa riittää investointikohteita, joten rahanjaosta riittää vääntöä tulevalla valtuustokaudella. Perusinfrastruktuuri vaatii ylläpitoa ja uusimista, homevaurioista kärsivät koulut korjaamista. Matkailun kehittämiseenkin haluaa moni puolue investoida.

Puolueet eri mieltä Savonlinnan veroprosentista

Savonlinnan tuloveroprosentti on koko Etelä-Savon korkein, 22,5 prosenttia. Keskustan tavoitteena on, että verotus saadaan tulevalla valtuustokaudella alennettua keskimääräiselle itäsuomalaisten kaupunkien tasolle. SDP pitäisi kiinni nykyisestä veroprosentista, jotta palvelut eivät heikkene. Kokoomuskin vaikuttaa nykyiseen prosenttiin tyytyväiseltä. Vihreät, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto ovat valmiita veroprosentin nostoon.

Asukkaita Savonlinnassa on noin 35 000. Kaupunki ei etsi kuntaliitoksia, mutta on valmis neuvottelemaan, jos jokin naapurikunnista on kiinnostunut liittymään kaupunkiin. Kristillisdemokraatit väläyttää, että Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan liitoksella saataisiin maantieteellisesti mielekäs ja toimiva kunta. Kyseiset kunnat tosin haluavat säilyttää itsenäisyytensä.

Savonlinnan nykyisessä kaupunginvaltuustossa keskusta ja SDP ovat tasavahvoja yhden paikan erolla. Kevään vaaleissa keskusta asettaa 56 ehdokasta, SDP 47.

Kaikkiaan kuntavaaliehdokkaiden määrä on Savonlinnassa vähentynyt kolmanneksen. Prosentuaalisesti eniten on laskenut kristillisdemokraattien, vihreiden ja perussuomalaisten ehdokasmäärä. Vasemmistoliitto on ainut puolue, joka on onnistunut hankkimaan ehdokkaita saman verran kuin viime vaaleissa.

Lähteet: Yle Mikkelin kuntavaalikyselyyn vastasivat Savonlinnasta keskusta, SDP, kokoomus, Perussuomalaiset, vihreät, kristillisdemokraatit ja Vasemmistoliitto.