1. yle.fi
  2. Uutiset

Evira neuvoo, mistä pilaantuneen lihan tunnistaa: "Sen haistaa ja maistaa"

Brasiliassa maan johto pyrkii hälventämään mädän lihan leyhähdystä. Suomessa Evira selvittää, onko kohulihaa päätynyt Pohjolaan asti.

Ruokaskandaalit
Rekka ajaa brasilialaisen JBS-lihatuottajan portista sisään. Rekan lava on täytetty häkeillä, joissa on kananpoikia.
Tutkinnan kohteena ovat muun muassa Brasilian suurimmat lihayhtiöt BRF ja JBS. Evaristo Sa / AFP

Perjantaina maailmalle kantautui palaneen käryä Brasiliasta. Kansainvälisten uutistoimistojen kautta levisi tieto, että suurten brasilialaisten lihantuottajien epäillään vieneen korruptoituneiden viranomaisten avulla mätää lihaa maailmalle.

Tutkinnan kohteena ovat muun muassa maan suurimmat lihayhtiöt BRF ja JBS. Poliisioperaatiossa nimeltä "Heikko liha" pidätettiin perjantaina viisi lihayhtiöiden työntekijää ja parikymmentä virkamiestä. Viranomaisten epäillään muun muassa katsoneen sormien läpi pilaantuneen ja jopa salmonellaa sisältävän lihan vientiä.

Brasilian presidentti Michel Temer yritti tyynnytellä lihakohua sunnuntaina. Temerin mukaan epäilyt koskevat vain pientä osaa Brasilian lihateollisuudesta. Brasiliassa on yli 4 800 lihantuotantolaitosta, joista poliisi ratsasi perjantaina 21. Brasilia vei viime vuonna naudan- ja broilerinlihaa 12 miljardin dollarin edestä yli 150 maahan, muun muassa EU-alueelle, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Ainakin BRF ja JBS ovat kiistäneet vieneensä pilaantunutta lihaa.

Brasilian presidentti Michel Temer on mietteliään näköinen.
Brasilian presidentti Michel Temer yritti tyynnytellä lihakohua sunnuntaina.Evaristo Sa / AFP

Älä syö, jos haisee pahalta

Suomen osalta tilanne on vielä epäselvä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kartoittaa maanantain aikana brasilialaisen lihan tuontia ja pyrkii selvittämään, onko epäilyksenalaisista tuotantolaitoksista toimitettu lihaa myös Suomeen. Esimerkiksi suurissa kauppa- ja ravintolaketjuissa brasilialaista lihaa on tarjolla Suomessa melko vähän. Helsingin Sanomien mukaan Kesko on jo aiemmin lopettanut brasilialaisen lihan tuonnin (siirryt toiseen palveluun) laatuongelmien takia.

Eviran mukaan pilaantunut liha toki haisee ja maistuu pahalta, mutta ei ole välttämättä suoranaisesti vaarallista. Joka tapauksessa Eviran elintarviketurvallisuudesta vastaavan johtajan Leena Räsäsen mukaan pilaantunutta lihaa ei tule syödä.

– Pilaajabakteerit eivät ole suoranaisesti vaarallisia ihmisen terveydelle, mutta tässä tapauksessa ei tiedetä, onko muitakin hygieniaongelmia, jotka ovat vaarallisia. Kyllä me kaikki tunnistetaan aistinvaraisesti, jos liha on pilaantunut. Sen haistaa ja maistaa, ja ulkonäöstäkin sen näkee. Jos syntyy epäilys, että jotain on vialla, en suosittele syömään, Räsänen sanoo.

Pilaantuneen lihan – kuten yleensäkin pilaantuneiden elintarvikkeiden – syöminen aiheuttaa eri asteisia vatsa- ja suolisto-oireita.

Lähteet: Yle, Reuters, AFP, Helsingin Sanomat

Lue seuraavaksi