yle.fi-etusivu

Galleristi suitsuttaa Suohpanterroria – “Uudenlainen tapa tehdä poliittista taidetta”

Viiskulmassa avatussa näyttelyssä galleristit näkevät uudenlaisen tavan tehdä taidetta, joka heijastelee nykymaailmaa. Suohpanterrorin Deco2onizing Minds -näyttely avattiin Saariaho Järvenpää -galleriassa viime torstaina.

taidegalleriat
Suohpanterror
Helga West / Yle

Suohpanterrorin Deco2onizing Minds -näyttely näki päivänvalon Helsingissä, kun Saariaho Järvenpää -galleria kiinnostui aktivistiryhmän taiteesta.

Viiskulmassa avatussa näyttelyssä galleristit näkevät uudenlaisen tavan tehdä taidetta, joka heijastelee nykymaailmaa. Myös galleriavieraiden odotukset täyttyivät, vaikka kaikille saamenkieliset tekstit ja symboliikka eivät avautuneet.

Galleristi Jari Saariaho hymyilee. Hän on tyytyväinen saadessaan esitellä Suohpanterrorin aikaansaannoksia taiteen ystäville. Hän pitää kiinnostavana sitä, että Suohpanterrorin taustalla vaikuttavat aktivistit, jotka tekevät poliittista taidetta, jonka kautta he ilmaisevat kantojansa.

Jari Saariaho
Saariaho Järvenpää -gallerian galleristi Jari Saariaho on tyytyväinen Suohpanterrorin Deco2onizing Minds -näyttelyyn.Helga West / Yle

Saariahon mielestä heidän taiteensa asemoituu erinomaisen hyvin poliittiseen taidekenttään, ja tuo siihen oman erikoisuutensa.

– Aktivismi on vahvasti esillä tässä, performanssit ja se, että näitä töitä tehdään tässä näyttelyn aikana, niin se tuo vahvan performatiivisen ulottuvuuden. Tämä todellakin on monella tasolla uudenlainen tapa tehdä taidetta. Tämä on erilaista taidetta kuin mihin olemme tottuneet. Siksi se (näyttely) on meidän galleriassamme, kertoo Saariaho, joka toimii myös näyttelyn kuraattorina.

“Jokaisen pitäisi ottaa kunnon vastamyrkky kolonialismia vastaan”

Vaikka Suohpanterrorin taide pintapuolisesti vaikuttaa käsittelevän saamelaisasioita, Saariaho näkee asian laajemmin. Hänen mielestään aktivistiryhmän taide kuvastaa kaikkia kansoja.

Suohpanterror
Helga West / Yle

– Tämä näyttely ei kerro vain saamelaisista. Se kertoo maailmasta, jossa elämme. Periaatteessa meidän jokaisen on otettava kunnon vastamyrkky kolonialismia vastaan, ja se tapahtuu henkisesti, se tapahtuu vähemmistöjä kohtaan, se tapahtuu kokonaisia kansakuntia kohtaan. Näyttely kertoo luonnonsuojelusta, se kertoo hyvin monista asioista yhtä aikaa, kuvailee Saariaho.

Kamppailu omasta olemassaolosta herätti uteliaisuuden

Helsinkiläiselle Inka Kokkoselle Suohpanerror ei ollut entuudestaan tuttu. Tapahtuman kuva Facebookissa herätti hänen kiinnostuksensa, ja hänen taide-alan ystävänsä saivat hänet liittymään seuraan.

Saamelaisuus ei myöskään ollut hänelle mitenkään erityisen tuttua. Kokkonen kuitenkin yhdisti aiheeseen liittyvän skismoja, ja nämä ennakkoluulot saivat näyttelyssä vahvistusta. Hän piti kollaasitöistä, joita kaksi Suohpanterrorin jäsentä tekivät näyttelyn aikana.

– Olen ollut naimisissa afrikkalaisen miehen kanssa, ja hänen kauttaan vähemmistöasema on tullut minulle tutuksi. Erityisesti pidän kuvasta, jossa naisella on perinteinen lakki, ja asenne, joka sanoo: “Yes, we can!” kertoo Kokkonen tunteistaan, joita näyttely hänessä herätti.

Inka Kokkonen Suohpanterrorin näyttelyssä
Helga West / Yle

Kokkonen kertoo, että hänelle jäi paljon pureskeltavaa näyttelystä. Häntä jäi kiinnostamaan saamenkieliset tekstit, jotka olivat osa taideteoksia. Niiden maailmaan hän ei enää päässyt sisälle.

Tunteita herättävät yhteiskunnalliset aiheet tulivat selvästi esille

Helsingissä lukiota käyvän Pinja Pieskin mielestä oli hauskaa nähdä Suohpanterrorin propagandistisia ja populaarikulttuurista vaikutteita saaneita töitä kootusti. Osan taideteoksista hän oli ehtinyt jo nähdä sosiaalisessa mediassa.

Hän iloitsi, että niissä otetaan kantaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin asioihin, kuten huoleen Tenojoen uudesta sopimusehdotuksesta.

– Tällaiset ajankohtaiset saamelaisasiat on spreijattu maalilla, ja tietenkin meille saamelaisille ne avautuvat eri tavalla kuin suomalaisille, pohdiskelee Pieski näyttelyn avajaistunnelmissa.

Pinja Pieski
Helga West / Yle

Deco2onizing Minds -näyttely on Saariaho Järvenpää -galleriassa 13.4. asti.