Jäteautot alkavat hakea muovijätettä taloyhtiöiltä Kotkassa – jos vain tarpeeksi kiinnostuneita löytyy

Kotkassa aiotaan kerätä muovista pakkausjätettä suoraan asuinkiinteistöiltä. Vastaavaa on kokeiltu aiemmin ainakin pääkaupunkiseudulla sekä Imatralla ja Lappeenrannassa.

Muovi ja keinotekoiset aineet
Kotkassa aiotaan kerätä muovista pakkausjätettä suoraan asuinkiinteistöiltä.
Muovinkeräys sopii parhaiten suuriin taloyhtiöihin, joissa on useita loppujäteastioita. Juha Korhonen / Yle

Tyhjiä jogurttipurkkeja, margariinirasioita sekä pesuaine- ja shampoopakkauksia kertyy joka kodista. Kierrätykseen kelpaavat pullot ja pakkaukset pitäisi jaksaa viedä kauppojen pihoilla oleviin Rinki-ekopisteisiin.

– Olemme saaneet paljon yhteydenottoja, myöskin harmitteluja, ettei kaikilla ole kauppojen pisteitä kovin lähellä, kertoo viestintäpäällikkö Anne Sironen Kymenlaakson Jäte Oy:stä.

Jatkossa tilanne saattaa muuttua Kotkassa: jäteyhtiö aloittaa kokeilun, jossa muovijätteet kerätään suoraan kiinteistöiltä. Kokeiluun pääsevät mukaan suurehkot taloyhtiöt.

Ilmoittautumisia toistaiseksi vähän

Monella muulla paikkakunnalla Suomessa muovia kerätään suoraan taloyhtiöiltä jo nyt. Näin on esimerkiksi Lappeenrannassa ja Imatralla sekä pääkaupunkiseudulla.

– Sen esimerkin rohkaisemana ajattelimme, että haluamme ainakin kokeilla Kotkassa tätä mahdollisuutta, sanoo Anne Sironen.

Jäteyhtiö on pyytänyt taloyhtiöitä mukaan kokeiluun. Toistaiseksi saldo on ollut laiha; mukaan on ilmoittautunut alle kymmenen taloyhtiötä.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy sijoitti viime vuonna monelle paikkakunnalle muovinkeräyspisteitä osaksi ekopistetään. Nyt muovipakkauksia voi viedä yhteensä 540 keräyspisteelle Suomessa. Kotkassa muovia voi viedä seitsemään ekopisteeseen, Kouvolassa 17:aan.
Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy sijoitti viime vuonna monelle paikkakunnalle muovinkeräyspisteitä osaksi ekopistetään. Nyt muovipakkauksia voi viedä yhteensä 540 keräyspisteelle Suomessa. Kotkassa muovia voi viedä seitsemään ekopisteeseen, Kouvolassa 17:aan.Juha Korhonen / Yle

Anne Sirosen mukaan Kymenlaakson Jäte harkitsee nyt, että ilmoittautumisaikaa jatketaan huhtikuun puolelle. Tavoitteena on saada sen verran taloja mukaan, että keräysauton reitti voidaan suunnitella mahdollisimman järkeväksi.

Muovinkeräys sopii parhaiten suuriin taloyhtiöihin, joissa on useita loppujäteastioita. Ajatuksena on, että niitä pystyttäisiin korvaamaan muovijätteen astioilla. Näin kiinteistöille tulisi muovinkeräyksestä säästöä.

– Säästö tulee jätteenkäsittelymaksujen osalta. Loppujätteelle on tietty käsittelymaksu, mutta muovipakkausjätteeltä ei peritä lainkaan maksua. Järjestettäväksi jäävät vain kuljetukset ja organisoinnin kulut.

Kaikki asukkaat eivät välttämättä huomaa astian vaihtuneen

Pääkaupunkiseudulla viime vuoden keväällä käynnistyneessä muovipakkausten erilliskeräyksessä on mukana jo noin 3500 kiinteistöä.

Alussa oli kuitenkin haasteensa.

– Kun vaihdoimme energiajäteastiat muovipakkausten keräysastioiksi, tiedotuksella oli iso merkitys. Alussa oli haasteita muovilaadun suhteen, mutta nyt kun ihmiset ovat oppineet lajittelemaan, jätteen laatu on parantunut , sanoo HSY:n eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän käyttöpäällikkö Johanna Rusanen.

Kokeiluun lähdettiin, jotta voitiin selvittää millaista kiinteistöltä kerättävä muovipakkausjäte on laadultaan ja miten sitä voitaisiin hyödyntää paremmin.

Kerättävän pakkausjätteen laatu onkin erittäin tärkeää, jotta sitä voidaan hyödyntää raaka-ainekäytössä.

Rusasen mukaan noin kolmannes muovinkeräysastiaan päätyvästä jätteestä on muuta, mitä pitäisi.

Ekokemin Muovijalostamon prosessit vaativat vielä hiomista, eikä suunniteltuja tuotantovauhteja ole vielä saavutettu.

Tavoitteenamme on saada kokeilu käyntiin kevään ja kesän vaihteessa. Ainakin puolisen vuotta katsotaan, miten se lähtee sujumaan.

Anne Sironen, viestintäpäällikkö, Kymenlaakson Jäte Oy

Mitä kerättäviin muovijätteisiin saa laittaa?

Keräykseen kelpaavat tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset, kuten esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaukset.

– Niissä ei saa olla kuitenkaan ruokaa jäljellä. Osaa pakkauksista joutuu ehkä vähän huuhtelemaan ja joitain likaisempia voi edelleen laittaa myös loppujätteeseen, selventää Kymenlaakson Jätteen viestintäpäällikkö Anne Sironen.

Muun muassa jogurttipurkit, margariinirasiat, juusto- ja leikkelepakkaukset sekä shampoo-pullot ja muovikanisterit kelpaavat mukaan.

Ehdottomasti kiellettyjä ovat muoviset astiat ja PVC-muovi, jota löytyy vaikkapa cd-levyjen kansista sekä pressuista.

Jätteet viedään Ringin välivarastopaikkaan, josta ne kuljetetaan myöhemmin Ekokemin käsittelylaitokselle Riihimäelle. Siellä pakkaukset murskataan, puhdistetaan ja erotellaan eri muovilaatuihin. Lopputuotteena saadaa muovirakeita jotka ohjataan edelleen teollisuudelle raaka-aineeksi.

Kotkassa odotetaan tuloksia loppuvuodesta.

– Tavoitteenamme on saada kokeilu käyntiin kevään ja kesän vaihteessa. Ainakin puolisen vuotta katsotaan, miten se lähtee sujumaan.

Haastattelukierros Kotkansaarella paljastaa, että kaupunkilaiset suhtautuvat myönteisesti kokeiluun.

– Se on hyvä. Ja silloin ihmiset todennäköisesti laittavat kaikki muovijätteet sinne. Muovi ei mene rinnan sekajätteisiin, vaan tulee paremmin talteen, sanoo Jarmo Suominen.

– Ehdottomasti hyvä, koska se helpottaa niiden keräämistä. Itse en muuten sitä tänä päivänä tee, hymyilee Olli Voutilainen.