Hyppää sisältöön

Viittomakielinen työvalmennus auttaa kuurojen työnhaussa

Kuurojen synkkää työttömyystilannetta on pyritty vuosien ajan korjaamaan monin eri tavoin. Uusin keino työttömyyden torjuntaan on Kuurojen palvelusäätiön viittomakielinen työvalmennus.

Viittomakielinen työvalmentaja ja asiakas keskustelemassa toimistossa.

Kaj Hautasaari työskenteli pitkään peltiseppänä, mutta työttömäksi jäätyään joutui opiskelemaan uuden ammatin sähköalalla. Tästä huolimatta pysyvää työtä on ollut vaikeaa löytää.

60-vuotias Hautasaari kertoo, että TE-keskuksessa asiointi on ollut vaikeaa.

– Jouduin usein tulkin avulla selittämään asioita TE-keskuksessa, se oli uuvuttavaa. Minua kehotettiin lähettämään itse hakemuksia netin kautta, mutta minulla oli vaikeuksia suomenkieleni kanssa, Hautasaari kertoo.

Lopulta apua löytyi Kuurojen Palvelusäätiön tarjoamasta Poveri-työnvalmennuksesta. Hautasaari aloittaa kesäkuun alussa GE Healthcaren määräaikaisena työntekijänä.

– Työvalmentajan kanssa asiat alkoivat rullata. Kävimme yhdessä työpaikalla ja työnantaja näki ensimmäistä kertaa kuuron ja tulkin. Näytin omistavani työturvakortin, joka teki vaikutuksen. Minut otettiin heti töihin, Hautasaari kertaa.

Kuurojen työttömyysaste valtaväestöä korkeampi

Kuurojen työttömyysaste on viime vuodet vaihdellut 25 prosentin molemmin puolin, kun valtaväestön työttömyys on laskenut noin yhdeksään prosenttiin.

Kuurojen korkeaa työttömyyttä on pyritty saamaan kuriin erilaisten projektien avulla. Kuurojen liitolla oli esimerkiksi pitkään työasiamiesverkosto, joka lopetti toimintansa toissa vuonna.

Kuurojen palvelusäätiön Poveri paikkaa tätä aukkoa tarjoamalla työvalmennusta.

–  Hankkeella tuetaan viittomakielisiä, jotka tarvitsevat tukea työhön, opiskeluun ja elämään liittyvissä asioissa. Esimerkiksi työnhaku tehdään yhdessä kirjoittamalla hakemuksia ja soittamalla työpaikkoihin. Tai sitten pohdimme yhdessä mikä ala olisi kiinnostava opiskella, kertoo työvalmentaja Tiina Maja Poveri-hankkeesta.

Poveri on hanke, joka saa tukea sosiaali- ja terveysministeriöltä ja Veikkaukselta. Poverilla on kolme työvalmentajaa Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä. Asiakkaat ovat löytäneet työvalmennuksen ja valmentajien pakeilla kävi viime vuonna yli sata henkeä.

Työvalmentajan mukaan asiakkailla on vaikeuksia mm. heikon suomenkielen ja koulutuksen takia. Työnantajia vaivaa sen sijaan ennakkoluulot ja tiedonpuute.

– Yritys saattaa aluksi sanoa että kuuro ei sovi tähän työhön, mutta suhtautuu lopuksi eri lailla saatuaan lisätietoa minulta ja asiakkaalta. Esimerkiksi tulkkia voi käyttää ilmaiseksi. Tuntuu hyvältä jos onnistutaan tiedon välittämisessä, Maja kertoo.

_Korjaus 21.3. Kaj Hautasaari aloittaa työskentelyn GE Healthcare -yrityksessä (aiemmin virheellisesti Helsingin kaupunki). _

.
.