Ilmaisia punkkirokotteita penäävä adressi on kerännyt satoja nimiä

Tartuntataudeista vastaava lääkäri kehottaa kotkalaisia lähettämään nimilistan suoraan valtiovarainministeriöön, jotta Kotka saataisiin rokotusohjelman piiriin.

Puutiaisaivokuumerokote
Puutiaisaivotulehdusrokote.
Minna Heikura / Yle

Netissä kerätään adressia (siirryt toiseen palveluun) maksuttomien punkkirokotuksien saamiseksi Kotkaan. Maanantai-iltapäivänä adressin oli allekirjoittanut 460 ihmistä.

Kotka on julistettu TBE-tartuntojen riskialueeksi, mutta ilmaisia roketteita kaupunkiin ei ole myönnetty. Valtio kustantaa tänä keväänä ensimmäistä kertaa Varsinais-Suomessa sijaitsevan Paraisten ja Lapissa sijaitsevan Simon asukkaille ilmaisen TBE-rokotteen.

– THL:ssä ovat kyllä Kotkan tilanteesta tietoisia, mutta valtiovarainministeriö säästi tässä kohtaa, sanoo Carean tartuntataudeista vastaava infektioylilääkäri Risto Pietikäinen.

Hän jo vuosia ehdottanut, että Kotka kustantaisi itse punkkirokotteen asukkailleen. Kotkan sosiaali- ja terveyslautakunta puolestaan ehdotti Pietikäiselle, että tämä olisi yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, jotta valtio kustantaisi punkkirokotteet myös Kotkaan.

Yhden ihmisen rokottaminen maksaa noin 120 euroa

Jotta kotkalaiset voisivat saada maksuttomat rokotteet jo tänä vuonna, valtiovarainministeriön tulisi ottaa asia lisäbudjettiin tai kaupungin täytyisi maksaa ne omalla kustannuksella.

– Saariston asukkaiden keräämä adressi tulisikin suunnata valtiovarainministeriön suuntaan ja lobata asiaa heille poliittisen keskustelun kautta, täsmentää Pietikäinen.

Ensi syksynä asia voidaan ottaa taas esille uuden valtion budjetin käsittelyn yhteydessä. Valtiolle pelkästään saaristo, rannikko ja suistoalueen asukkaiden sekä kesäasukkaiden rokottaminen ei olisi Pietikäisen mielestä kohtuuton kustannus. Saaristossa vakituisia asukkaita on alle 50. Kesäasukkaita noin 1500. Rannikolla ja suistossa puolestaan noin 1000. Punkkirokotteen kustannus yhtä ihmistä kohti on noin 120 euroa.

Kotkan terveysjohtaja Kati Homanen ei pidä mahdottomana sitä, että kaupunki kustantaisi erillisellä päätöksellä punkkirokotteen rajatulle joukolle, kuten saariston vakituisille asukkaille.