Pohjoismaiden suurin lentotuhkan kierrätyslaitos avattiin Nokialla

Luomulannoitteiden ja maarakennustuotteiden valmistus perustuu raaka-aineisiin, joita saadaan voimalaitosten sekä teollisuuden jäte- ja sivuvirtoina.

lentotuhka
Ecolan Oy tehdasrakennus Nokialla
Matias Väänänen / Yle

Ecolan keskittää pelto- ja puutarhaviljelyn luomulannoitteiden ja maarakentamisen tuotteiden tuotannon Nokialle maanantaina avattuun uuteen tuotantolaitokseen. Kolmenkulman yritysalueella Nokian Kyynijärvellä sijaitseva laitos on Pohjoismaiden suurin lentotuhkan kierrätyslaitos ja pystyy käsittelemään jopa 130 000 tonnia tuhkaa vuosittain.

Pelto- ja puutarhaviljelyn luomulannoitteiden ja maarakentamisen tuotteiden lisäksi laitoksella tuotetaan metsälannoitteita. Kaikkien tuotteiden valmistus perustuu kierrätettäviin raaka-aineisiin, joita saadaan lämpö- ja voimalaitosten ja teollisuuden jäte- ja sivuvirtoina, kertoo liiketoimintapäällikkö Martti Hintikka.

– Meillä on lähes 40 toimittajaa, voimalaitosta. Lentotuhkaa syntyy laitoksissa, joissa käytetään polttoaineena hiiltä tai biomassaa. Savukaasuista pienhiukkaset ja tuhka otetaan talteen, samoin kattiloiden pohjasta ja arinatuhkat. Ne ovat meidän raaka-aineitamme.

Ministeri Mika Lintilä pitämässä puhetta Ecolan Oy avajaisissa
Elinkeinoministeri Mika Lintilä avasi Ecolanin uuden tuotantolaitoksen NokiallaMatias Väänänen / Yle

Ravinteita kiertoon

Uudessa laitoksessa käytetään lentotuhkaa metsälannoitteiden ja maanrakennuksen uusiomateriaalien tuottamiseen. Martti Hintikan mukaan lannoitteet ovat ravinnekierrätystä ja ravinnekiertoa parhaimmillaan.

– Biopohjaisessa tuhkassa on ravinteita jäljellä. Eli kun metsäteollisuus käyttää puuta raaka-aineena tuotteisiinsa, niin viimeiset rippeet puusta he polttavat kattilassa. Me palautamme siinä tuhkassa olevat ravinteet takaisin metsään, joka edesauttaa metsän kasvua.

Uutena Nokialla alkaa luomulannoitteiden tuotanto viljelijöille, esittelee liiketoimintapäällikkö Hintikka.

– Biokaasuenergian tuotannossa syntyy esimerkiksi sellaista jätemassaa, jota on viety kompostityyppisenä pelloille. Se voidaan jalostaa myös lannoitteeksi. Lannoitteiden kehittäminen mahdollistaa merkittävästi satomäärien nostoa luomuviljelyssä. Ja se näkyy kuluttajilla hinnoissa.

Hintikka korostaa, että maanrakennuksessa taas uusiomateriaaleilla voidaan korvata neitseellisiä kiviaineksia.

– Harjujen soria ja kallioista louhittavia kiviaineksia. Meillä on maailman puhtaimmat pohjavesivarat, niin kannattaisi ne harjut säilyttää ja käyttää kierrätystä hyödyksi maanrakennuksessa.

Ecolan Oy tehdastilojen tuotantolinjasto, jossa kulkee tuhkaa
Matias Väänänen / Yle

Tuotanto voi tuplaantua

Nokian uuden laitoksen myötä Ecolan kaksinkertaistaa tuotantokapasiteettinsa, sanoo Martti Hintikka.

– Kun investoinnit saadaan loppuun ja ollaan täydessä tuotannossa, niin noin 30 työpaikkaa tulee. Sitten on vielä välillisiä vaikutuksia lannoiteasioiden kautta.

Aliurakoinnin arvioidaan tuovan töitä 20-30 henkilölle.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä avasi Ecolanin uuden tuotantolaitoksen maanantaina.