Koe uusi yle.fi

Vaalipäivän järjestäjistä syntyi uupelo, koska ehdokkaita ei enää kelpuuteta vaalilautakuntiin

Tiukentuneet kelpoisuusvaatimukset vaalilautakuntien jäsenille ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia ainakin Oulun keskusvaalilautakunnassa. Vaalilautakuntien luottamushenkilöt huolehtivat vaalipäivän äänestyksestä ja illan tuloslaskennasta.

kuntavaalit
Oulun Rotuaarin vaalikylän koppien purkua.
Noora Takamäki / Yle

Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina noin kolmen viikon kuluttua, mutta tiukentuneet kelpoisuusvaatimukset vaalilautakuntien jäsenille ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia Oulun keskusvaalilautakunnassa. Kaikki puolueet eivät ole saaneet täytettyä heille jyvitettyä paikkoja.

Vaalilautakuntien luottamushenkilöt huolehtivat vaalipäivän äänestyksestä ja illan tuloslaskennasta.

Vaalilautakunnissa kävi kato

Äänestystapahtumista ja vaali-illan tuloslaskennasta Oulussa vastaaviin 55 vaalilautakuntaan on tällä kertaa ollut tavallista haastavampaa löytää luottamushenkilöitä, kertoo Oulun kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteeri, kaupunginlakimies Jukka Lampén.

Kun vaalilautakunnan miehitys on kahdeksan varsinaista ja kolme varajäsentä, Oulussa noin 600:sta vaalilautakuntien luottamusmiehestä uusia on yli 250.

– Näihin vaaleihin tiukennettiin vaalilautakuntien jäsenten kelpoisuusvaatimuksia. Vaaliehdokkaat eivät voi olla enää vaalilautakuntien jäseninä. Aiemmissa kuntavaaleissa ehdokkaita on ollut vaalilautakunnissa iso joukko, lähestulkoon puolet, Jukka Lampén sanoo.

Lampénin mukaan varsinkin vaalilautakuntien puheenjohtajina on aiemmissa vaaleissa toiminut kokeneita ehdokkaita. Nyt kaikki puolueet eivät saaneet omia vaalilautakuntien paikkojaan täyteen ja varajäseniksi on otettu muitakin kuin puolueiden jäseniä.

Äänestäjälle ei uudistuksia

Äänestäjän näkökulmasta kevään kunnallisvaalit menevät totuttuja latuja pitkin. Ennakkoäänestyspaikkoja on jokseenkin entiseen tapaan.

Myös varsinaisena vaalipäivänä äänestäminen tapahtuu vanhalla kaavalla eli oman äänestysalueen vaalihuoneistossa, henkilöllisyystodistusta vastaan.

Ennakkoänestys järjestetään kotimaan ennakkoäänestyspaikoilla 29.3. - 4.4. ja ulkomailla 29.3. - 1.4.2017. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9.4.2017.

Mainostelineet katukuvaan tällä viikolla

Viralliset vaalimainokset ilmestyvät katukuvaan jo keskiviikkona ja perinteinen vaalikylä Oulun kävelykeskustassa Rotuaarilla luovutetaan puolueille perjantaina iltapäivällä, kertoo Oulun kaupungin keskusvaalilautakunnan sihteeri, kaupunginlakimies Jukka Lampén.

Viimeistään lauantaista alkaen Rotuaarin Vaalikylässä kymmenen puoluetta tai valitsijayhdistystä esittelee kunnallisvaliteemojaan vaalipäivään, eli 9.4. saakka. Vaalikojut ovat samoja kuin edellisvaaleissa.

– Perinteiset vaalimainostelineet ilmestyvät katukuvaan keskiviikkona, Lampén lupaa.