yle.fi-etusivu

Kysely: Kanadalaiset kyllästyneitä turvapaikanhakijoiden laittomiin rajanylityksiin

Kanadaan on tullut satoja turvapaikanhakijoita luvatta Yhdysvalloista sen jälkeen kun presidentti Donald Trump nousi valtaan. Joka kolmas kanadalainen antaisi heidän hakea turvapaikkaa.

turvapaikanhaku
Varjo
Jyrki Lyytikkä/Yle

Lähes puolet kanadalaisista ei hyväksy tapaa, jolla maan johto on hoitanut viimeaikaisen pakolaiskriisin, kertoo uutistoimisto Reutersin teettämä tuore tutkimus.

Kyselyyn osallistuneista kanadalaisista 46 prosenttia kertoi olevansa tyytymättömiä pääministeri Justin Trudeaun toimiin. 37 prosenttia vastanneista vuorostaan ilmoitti kannattavansa Kanadan pakolaispolitiikkaa.

Kanadalaiset ovat perinteisesti suhtautuneet myönteisesti laillisia väyliä tapahtuvaan maahanmuuttoon. Kiistaa on syntynyt viime kuukausina Kanadaan Yhdysvalloista luvatta tulleista sadoista turvapaikanhakijoista.

Afrikasta ja Lähi-idästä lähtöisin olevat turvapaikanhakijat ovat saapuneet Kanadaan maahanmuuttokriittisen presidentti Donald Trumpin noustua valtaan Yhdysvalloissa.

Ihmisoikeusjärjestöt: USA:n ja Kanadan pakolaissopimus jäädytettävä

Reutersin haastattelemat luvatta Kanadaan tulleet kertoivat oleskelleensa Yhdysvalloissa laillisesti ja hakeneensa turvapaikkaa siellä. He olivat lähteneet Kanadaan, koska he pelkäsivät presidentti Trumpin rajusti kiristyviä maahanmuuttolinjauksia.

Yhdysvalloilla ja Kanadalla on keskinäinen sopimus, jonka mukaan Yhdysvalloista tai Kanadasta turvapaikkaa tavoittelevan on haettava turvaa näistä kahdesta siitä maasta, johon hän ensimmäisenä saapuu. Kyseessä on niin sanottu turvallisen kolmannen maan käytäntö.

Sopimuksen mukaan Yhdysvaltain ja Kanadan välisellä rajalla turvapaikkaa voivat hakea vain tietyt poikkeustapaukset. Näihin lukeutuvat mm. sellaiset turvapaikanhakijat, joilla on voimassaolevat matkustusasiakirjat Kanadaan, joilla on perhesiteitä Kanadassa sekä alaikäiset turvapaikanhakijat.

Ihmisoikeusjärjestöt Kanadassa ovat vaatineet sopimuksen jäädyttämistä Trumpin ilmoitettua pakolaisten vastaanoton keskeyttämisestä ja asetettua maahantulokiellon seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille tammikuussa.

Enemmistö ei usko turvattomuuden lisääntyvän

Valtaosa, 46 prosenttia Reutersin kyselyyn vastanneista, oli sitä mieltä, että luvatta maahan tulleet turvapaikanhakijat eivät vaikuta lainkaan maan turvallisuuteen.

Turvattomuuden uskoi lisääntyvän 41 prosenttia kyselyyn osallistuneista.

Kyselyyn vastanneet ottivat myös kantaa laittomasti Yhdysvaltain puolelta Kanadaan tulleiden turvapaikanhakijoiden palautuksiin. Lähes puolet, 48 prosenttia, oli sitä mieltä, että heidät olisi palautettava rajan yli.

Runsas kolmennes vastanneista sitä vastoin ilmoitti, että luvatta tulleiden olisi yhtä kaikki saatava hakea turvapaikkaa.

Juttua täydennetty klo 18.26 tiedoilla Yhdysvaltain ja Kanadan välisestä rajasopimuksesta.

Lähteet: Reuters